Lodosta bilanço ağır

Şiddetli lodosa teslim olan Marmara ve Ege’de hasar büyük.

Lodosta bilanço ağır

Sadece feribot ve deniz otobüsü değil, uçak ve hızlı tren seferlerini de iptal eden lodos, iki şehirde orman yangını bile çıkardı. Taksim’deki protestocuların kafasına binadan kopan tahtalar düşerken, Başbakan Davutoğlu’nun helikopteri de kalkış yapamadı. İşte Türkiye’de 2 gündür süren şiddetli lodosun bilançosu…

HIZLI TREN GİDEMEDİ

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’ndaki elektrik tellerinde çıkan sorun, seferlerin aksamasına yol açtı. YHT yolcuları, Bilecik’te otobüslere aktarılarak İstanbul’a gönderildi. Bilecik-İstanbul arasındaki elektrik hatlarında tansiyonların düşmesi nedeniyle sorun çıktığı belirtiliyor. Yaklaşık 300 yolcu, otobüsle aktarım esnasında sabah 6’dan beri beklediklerini iddia ederek, Bilecik Gar Müdürü Uğur Sarısaman ile tartışma yaşadı. 

2 İLDE ORMAN YANGINI

Şiddetli rüzgar nedeni ile ağaçlara değen yüksek gerilim hatları Kocaeli ve Kastamonu’da yangına neden oldu. Yangınlar kontrol altına alındı. 

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Eşme bölgesinde yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisi ile büyüdü. Yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti. 2 hektarlık alanı etkileyen yangın kontrol altına alındı. Diğer orman yangını da Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde çıktı. Lodosun etkisi ile büyüyen yangına itfaiye müdahale etti. Alevler kısa sürede kontrol altına alındı. 

THY’DEN SEFER İPTALLERİ

Şiddetli lodos nedeniyle Türk Hava Yolları dün iç ve dış hattaki bazı seferlerini yapamadı. THY’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, meteorolojik raporlar doğrultusunda beklenen olumsuz hava durumunun, uçuşları aksatma olasılığına karşı gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi. Açıklamada, iç hatta 65, dış hatta ise 59 seferin iptal edildiği bildirilerek, yolcuların seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu THY’nin resmi internet sitesinden veya ‘444 0 849’ numaralı çağrı merkezinden öğrenmeleri istendi. 

PROTESTOCU YARALANDI

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi’nde kadına karşı şiddeti protesto eden bir kadın eylemcinin kafasına şiddetli rüzgar nedeniyle savrulan tahta parçası düştü. Yaralanan kadın eylemci hastaneye kaldırıldı. Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadın eylemcilerin lodos nedeniyle yaşadığı zor anlar, objektiflere de yansıdı. 

BAŞBAKAN HELİKOPTERİ DE

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afyonkarahisar’da partisinin il kongresine katıldı. Kongre konuşmasını yarım saat gibi kısa bir sürede noktalayan Davutoğlu, “Afyon’un rüzgarı da meşhur, rüzgarı da güzel. Selam olsun Afyon’un rüzgarına. Ama bu rüzgarda helikopterimiz kalkmadığı için Denizli’ye kara yoluyla gideceğim” diyerek, Denizli’deki il kongresine karayoluyla gideceğini söyledi. 

KÖYCEĞİZ GÖLÜ TAŞTI

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde etkili olan yağışların ardından su seviyesi yükselen Köyceğiz Gölü, kuvvetli lodosla taştı. Göl kenarında bulunan bazı ev ve işletmeleri su basarken, kordonda bulunan kafelerin masa ve sandalyeleri de su içinde kaldı. İlçe merkezinde de bazı yollar ulaşıma kapatıldı. Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, ‘Bölgede Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ekipleri de hazır beklemekte. Göl kenarında su giren bir kaç ev var. Bunlarla ilgili de çalışmalar sürüyor’ dedi. 

TOZ FIRTINASI GELİYOR

Meteoroloji Genel müdürlüğü, bugün Bursa, İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale’nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli; yer yer çok kuvvetli sağanak yağış beklendiği açıkladı. Türkiye’nin batı kesimlerinde (Marmara, Ege, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz) ise toz taşınımı beklendiğini duyurdu. Görüş mesafesinde düşme, çamur şeklinde yağmur, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı vatandaşın tedbirli olması istendi. 

LODOS NEDİR? 

Güneybatı’dan esen rüzgârlara lodos deniliyor. Sıcaklıkların yükselmesine neden olan lodos, en sık aralık ayında görülür. Lodosun yoğun olarak Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de esmesiyle beraber, zaman zaman Adriyatik Denizi’ni de etkilediği oluyor. Lodosun, beraberinde taşıdığı mineraller ve toz sebebiyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, göz kanlanması gibi bir dizi etkiye yol açtığı da biliniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X