Macaristan’a yargı şoku

AB Adalet Divanı, mültecilerin Birlik üyesi ülkeler arasında paylaştırılmasına karşı çıkan Macaristan ve Slovakya’nın da paylarına düşen mültecileri kabul etmekle yükümlü olduklarına karar verdi.

Macaristan’a yargı şoku

Lüksemburg’daki Adalet Divanı, AB’nin 2015 yılında aldığı paylaşım kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Böylece mülteci kabul etmek istemeyen ülkeler de mahkemenin kararına uymak zorunda kalacak. 

Mülteci akınının doruğa çıktığı 2015 yılının Eylül ayında AB devletleri Macaristan, Slovakya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti’nin itirazlarına rağmen İtalya ve Yunanistan’daki 120 bin mülteci adayının üye ülkeler arasında paylaştırılmasını kararlaştırmıştı. AB ülkelerinin kararı Birlik üyeleri arasında görüş ayrılıklarına yol açmıştı. Mülteci kabul etmemekte direten ülkeler arasında Polonya da bulunuyor. 

UYMAYANLAR  CEZALANDIRILACAK 

AB Adalet Divanı mülteci paylaşım kararının usulen kusursuz alındığına ve aynı zamanda mültecilerin ayak bastıkları ilk AB ülkeleri olan İtalya ve Yunanistan’ın yükünün azaltılmasına yarayacağına hükmetti. Macaristan, Slovakya ve diğer AB üyesi ülkeler mülteci almamakta direttikleri takdirde haklarında ‘anlaşmayı ihlal’ davası açılabilecek ve bu ülkeler yüksek para cezasına çarptırılabilecek. AB Komisyonu haziran ayında Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti hakkında Birlik anlaşmalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle işlem başlatmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X