Macron rüzgarı

Fransa’da geleneksel partilerin ilk kez saf dışı kaldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Emmanuel Macron oyların yüzde 23,75’ini alarak seçimi ilk sırada tamamladı. Irkçı Le Pen ise, 21,53 oranıyla ikinci sırada kaldı.

Macron rüzgarı

7 Mayıs’taki ikinci turda Macron’un Le Pen’i yenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Son açıklanan anketlere göre Macron yüzde 62 veya 64 oy alarak Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olacak. 

Eski yatırım bankacısı olan ve AB’yi destekleyen Macron’un vaatleri arasında, meslek eğitimi, kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş, altyapı ve modernizasyon gibi kamu yatırımları için 50 milyar Euro harcayacağını vaat etti. Ayrıca şirketlere vergi indirimi ve 35 saatlik haftalık çalışma süresinin artırılması için müzakereler yapılması, işsizlik oranının yüzde 9,7’den yüzde 7’ye indirilmesi gibi maddeler yer alıyor. 

MUHALEFET BİRLEŞTİ 

Diğer taraftan rakip muhafazakar ve sosyalist adaylar sonuçlar belli olur olmaz destekçilerine Le Pen’in kazanmasını engellemek için enerjilerini Macron’u desteklemek için harcamaları çağrısı yaptı. 

SIRADIŞI ÖZEL HAYAT 

Macron’un özel hayatı da bundan önceki Fransız cumhurbaşkanlarının birçoğunun ki gibi sıradışı. Kendisinden 24 yaş büyük lisedeki öğretmenlerinden biriyle evlenen Macron, eşinin daha önceki evliliğinden olan üç çocuğuna da babalık yapıyor.

AB ve küresel ekonomi yanlısı Emmanuel Macron, bugün itibarıyla merkez sağ ve merkez sol partilerin ikinci tur desteğini resmen alan; ama bankacı geçmişiyle azımsanmayacak bir halk kesiminin güvenmediği bir aday. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X