Maden İşçilerinden

Amasra’da Genel Maden İşçileri Sendikası’na bağlı Zonguldak ve Amasra’da HEMA şirketinde grevde olan işçiler aileleriyle birlikte yürüyüş düzenledi.

Maden İşçilerinden

Amasra’da Genel Maden İşçileri Sendikası’na bağlı Zonguldak ve Amasra’da HEMA şirketinde grevde olan işçiler aileleriyle birlikte yürüyüş düzenledi. Tarlaağzı maden kuyularından hareket ederek Amasra TTK önüne yaklaşık 100 araçtan oluşan konvoy ile Amasra’ya hareket etti. Yasallaşan kanun ile maden ocaklarında çalışan işçilere çift asgari ücret ödenmesi ile ilgili düzenlemeden doğan haklarını alamadıkları iddiasıyla grev başlatan madenciler Amasra Taş Kömürü İşletmelerinin önünde toplandı. Yaklaşık bin 500 kişiden oluşan madenci ve aileleri Amasra Madenci anıtının önüne kadar yürüdü. İlçe merkezine giren madencilere ve yakınlarına Amasra halkı da destek verdi. Çocukları ve eşleri ile Amasra sokaklarında haklarını almak için slogan atarak ilerleyen madenciler, terör örgütünü lanetleyen sloganlar atmaya başlayınca Amasralı vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile evlerinin balkonlarına ve işyerlerinin önüne çıkarak madencilere destek oldu. Amasra Madenci Anıtı önüne gelen madencilere CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ve yönetim kurulu üyeleri de destek oldu. Terör olaylarında ve maden kazalarında kaybedilen şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okudu. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Aslan madencilere hitaben yaptığı konuşmada, “11 Eylül 2014 tarihinde çıkan yasa gereği taş kömürü ve linyit kömürü çıkartılan yer altındaki madencilere iki asgari ücretten az olmamak kaydı ile ücret ödenecektir diye bir ibare vardı. Bu kanunun çıktığı tarihte Hattat yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde çift asgari ücretin işçilere ödeneceğini kendileri söylemişti. Takip eden ilk ay çift asgari ücret ödemesi yapıldı. Daha sonraki aylarda ise ödediği çift asgari ücreti maaşlarınızdan kesme yoluna gitti ve mücadele o gün başladı. Şirketin yaptığı bu haksız uygulama nedeniyle sendika olarak Ereğli ikinci iş mahkemesine dava açtık. Mahkeme sonuçlandı. Mahkemeyi kazandığımız yazılı olarak bizlere bildirildi. Mahkeme sürecinde Hattat Holding’in mahkemeye sunduğu deliller kabul görmeyerek çürütüldü. Bu maden şirketinde yer altında çalışan işçilere iki asgari ücret ödenmesi gerektiği kararı yazılı olarak hem kendilerine hem de sendikamıza bildirildi. Mahkeme kararına rağmen hala işçilerimize iki asgari ücret ödemeyen Hattat Holding yönetim kurulu bu kararından vazgeçinceye kadar maaş bordoları çift asgari ücret ve sosyal haklarımızın yazıldığını görünceye kadar grevi sürdüreceğiz. Önümüzdeki hafta Cumartesi günü Zonguldak bölgesindeki madenci kardeşlerimizin de katılımı ile Amasra’dan Bartın’a yürüyüş başlatıyoruz. Hakkımızı alıncaya kadar bu mücadele devam edecek” dedi. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın aldığı karar gereği önümüzdeki hafta Amasra Bartın arası yürüyüş yapılacağı ardından madencilerin Bartın’dan Zonguldak’a yürüyeceği, sonuç alınamaz ise Bartın’dan geniş katılımlı olarak madencinin Ankara’ya yürüyeceği açıklandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X