Makine sektöründen 5 milyar TL’lik başvuru

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında makine sektöründen yatırım tutarı yaklaşık 5 milyar lira olan 200’e yakın talep aldıklarını söyledi.

Makine sektöründen 5 milyar TL’lik başvuru

Varank, TBMM Genel Kurulunda bakanlığı ve bağlı kurumların 2020 yılı bütçesi üzerinde konuşma yaptı. Küresel ekonomide risk ve fırsatların iç içe geçtiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Varank, gümrük tarifelerindeki artış ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin, dünya genelinde bir daralmaya yol açtığını, 2019 yılı için yapılan küresel büyüme tahmininin de yüzde 3 civarında olduğunu kaydetti. Katma değeri yüksek ürünlerin yerlileşmesi için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı başlattıklarını hatırlatan Varank, ‘’Cari açık verdiğimiz sektörleri ve öncelikli ürün gruplarını, paydaşlarımızla beraber belirledik. Üreticiyle alıcıyı aynı anda teşvik edecek şekilde, fikirden ürüne tüm desteklerimizi bütüncül bir anlayışla kurguladık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı makine sektörüyle başlattık. 6 Aralık’ta sonlanan ön başvurularda yatırım tutarı yaklaşık 5 milyar lira olan 200’e yakın talep aldık. Çağrımızı 2020’nin ilk çeyreğinde sonuçlandıracağız” dedi.

DÖNÜŞÜMÜN TEMEL KALDIRACI OLACAK

Daha sonra diğer sektörleri kapsayacak şekilde yeni çağrılar açılacağını dile getiren Varank, ‘’Ülkemizde ilk defa uygulanan bu vizyoner program, üretimde hedeflediğimiz yapısal dönüşümün temel kaldıracı olacak. 2019’un ilk 10 ayında 101 milyar liralık sabit yatırım için 4 bin 302 teşvik belgesi düzenledik. Teşviklerin sektörel çeşitliliği tam da arzuladığımız şekilde gerçekleşti. Aslan payı imalat sektörüne ait” diye konuştu. Bu durum önümüzdeki dönemin istihdam artışları için oldukça iyi bir tabloya işaret ettiğini vurgulayan Bakan Varank, yatırım teşvikleri sayesinde 166 binin üzerinde ilave istihdam oluşmasını beklediklerinin altını çizdi.

25 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Bu sene organize sanayi bölgelerindeki istihdamın 90 bin kişi arttığını anlatan Varank, şu an sadece OSB’lerde 2 milyon emekçinin çalıştığını ifade etti. Mustafa Varank, ‘’Bu yıl sonu itibarıyla, 15 bin kişiye daha iş imkanı sağlayacak 7 organize sanayi bölgesi ve 4 sanayi sitesini tamamlıyoruz. Önümüzdeki sene ise 7 yeni organize sanayi bölgesi ve 5 sanayi sitesini daha bitirecek, 25 bin kişiye istihdam imkanı oluşturacağız” dedi. Bu yıl 244 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile 4 yeni teknoparkın kurulmasını sağladıklarına dikkati çeken Varank, bugün itibariyle Türkiye’de bin 572 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 85 teknopark bulunduğunu belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X