Makine sektörünün hedefi 100 milyar dolar ihracat

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 26. Meslek Komitesi’nin Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.

Makine sektörünün hedefi 100 milyar dolar ihracat

Toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına Bursa öncülüğünde gireceğini vurguladı. Ortaya koydukları projelerle Bursa’nın hedeflerinde stratejik öneme sahip sektörlerde birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiklerini ifade eden Burkay, firmaların uluslararası rekabette kendilerine avantaj sağlayacak devlet desteklerinden yararlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Makine sektörünün 15 milyar dolar seviyesindeki ihracatını 2023 yılında 100 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediğini dile getiren Burkay, ”Bu sektör bu hedefi yakalar. Ancak bunun için potansiyelimizi farklı projelerle taçlandırmalıyız. Artık farklı iş modellerini uygulamamız ve ölçek ekonomisine geçmemiz gerekiyor” dedi.

TEKNOSAB’A İHTİYAÇ VAR

Bursa’nın Cumhuriyetin 100’üncü yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Burkay, kentin bu hedefe klasik sanayileşme metoduyla ulaşamayacağını kaydetti. 

Kenti uluslararası rekabette ve katma değerli üretimde ön plana çıkaracak yeni nesil yüksek teknoloji OSB’ye (TEKNOSAB) ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Burkay, bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları, lojistik altyapısı, sanayiciye uzun vadelerle sunulacak destekler, çalışanlar için planladıkları uydu kentler ve mükemmeliyet merkezleri ile Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.

“4 TRİLYON DOLARLIK PAZAR VAR”

BTSO 26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz da, makine sektörünün dünya ticaretinden 4 trilyon dolar pay aldığını söyledi. Durmaz, ”20-30 yıl öncesine göre çok daha iyi bir noktadayız. Ancak 4 trilyon dolarlık pazardan aldığımız pay hala 15 milyar dolar seviyesinde. Önümüzde çok geniş bir pazar yelpazesi var. Bu bereketli sektöre birbirimizin ayağına basmadan çalışanlarımızla ve ailelerimizle birlikte sahip çıkalım” dedi. Durmaz, gelişmiş ülkelerde yapılan toplam ihracatın yüzde 20’sinin makine sektörü tarafından karşılandığına dikkat çekti.

FUARA ÖZEL ORGANİZASYON

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener de, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamındaki fuar etkinliklerini tüm hızıyla sürdürdüklerini dile getirdi. Bu kapsamda 5-8 Eylül 2015 tarihleri arasında İtalya’nın Milano kentinde düzenlenecek Makine, Metal İşleme ve Teknoloji Fuarı’nın (EMO) dünyadaki en önemli buluşmalardan birine sahne olacağını kaydeden Şener, BTSO’nun da söz konusu fuara özel organizasyon düzenleyeceğinin altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X