Markalı yeni konutta fiyat % 8,8 arttı

Ocakta markalı projeler kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 34’lük kısmı yabancılara yapılırken, daha çok 3+1 ile ortalama 139 metrekare büyüklüğe sahip konutlar tercih edildi.

Markalı yeni konutta fiyat % 8,8 arttı

Yeni Konut Fiyat Endeksi markalı yeni konutlarda ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,48, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,84 artış gösterdi.

İş Bankası’nın desteği ile Reidin ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Ocak sayısı yayımlandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi, markalı yeni konutlarda ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,48, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,84, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 67,50 arttı.

YÜZDE 34’Ü YABANCILARA

Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 84’ü bitmiş konut stoklarından, yüzde 16’sı ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Endeksi göre, İstanbul Asya yakasında satılan konutların yüzde 20’si, Avrupa yakasında satılan konutların ise yüzde 14’ü bitmiş konut stoklarından meydana geldi. Ocakta markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 34’lük kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleri ile ortalama 139 metrekare büyüklüğe sahip konutların öne çıktığı gözlemlendi.

YÜZDE 1 KDV ÜZERİNDEN

Yılın ilk ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 99,6’lık kısmı yüzde 1 KDV oranı üzerinden, yüzde 0,4’lük kısmı ise yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleştirildi. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin ocak ayında peşinat kullanım oranı yüzde 28, banka kredisi kullanım oranı yüzde 40 ve senet kullanım oranı yüzde 32 oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X