Marmarabirlik ilk ödemeyi yaptı

Zeytin hasadı devam ederken, Marmarabirlik sezonun ilk ödemesini yaptı. 22 Ekim’den bu yana 11 bin ton ürün aldıklarını belirten Başkan Hidamet Asa, üreticilerin verdiği toplam rekolte beyanının 56 bin ton olduğunu hatırlattı.

Marmarabirlik ilk ödemeyi yaptı

Marmarabirlik, 2016-2017 kampanya dönemi kapsamında üreticilere 12,4 milyon liralık ilk ödemeyi geçtiğimiz cuma günü yaptı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ürün alımlarının devam ettiğini belirterek, bir sonraki ödeme tarihinin 25 Kasım olduğunu kaydetti. Ürün alımlarına 22 Ekim’de başlandıklarını hatırlatan Asa, Marmarabirlik’e bugüne kadar 11 bin ton ürün getirildiğini kaydetti. Üreticilerin verdiği toplam rekolte beyanının 56 bin ton olduğunu anımsatan Asa, “Kampanya döneminde fiyatlarımızı tavan fiyatta 180 dane için 8,30 TL, taban fiyatta 410 dane için 3 TL, yağlık zeytinde ise 2,25 TL olarak açıkladık. Geçtiğimiz yıl yağlık zeytin fiyatlarındaki artıştan dolayı ülkemizde böyle bir enflasyon olmadığı halde orta taneye yüzde 40, ince taneye yüzde 70 civarında zam yapılmış olup, hiç kimsenin bunun farkına bile varmadığını görmekteyiz” diye konuştu.

PİYASADAKİ EN İYİ FİYAT

Marmarabirlik’in bu yıl yağlık zeytin fiyatları düşmesine rağmen geçtiğimiz yılın ürün fiyatlarını muhafaza ettiğinin altını çizen Asa şu bilgileri verdi: ”Bugün itibariyle piyasada bizim alım fiyatlarımızın üzerinde bir ürün alımı ve satışı yapılmamaktadır. Marmarabirlik’in 50 bin tonluk ürün alımıyla özel sektörde yapılan 50 tonluk ürün alımlarının mukayese edilmemesi gerekir. Geçmiş dönemlerde seçim kaygısıyla uygulanan popülist fiyat politikaları, kuruma çok büyük zararlar getirmiştir. Kaldı ki bugün de ürün alım fiyatları, piyasanın dinamikleri göz önüne alınmadan belirlenirse telafisi mümkün olmayan büyük zararlar oluşturabilir.”

KOTASIZ ALIM KREDİSİZ ÖDEME

Hidamet Asa, kotasız alıma ve son 6 yıldır ürün bedeli ödemelerinin 1 lira dahi kredi kullanılmadan yapıldığına dikkat çekti. Bu yıl da ülke genelinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, ürün bedeli ödemelerinin yine kredi kullanılmadan Marmarabirlik’in öz kaynakları ile yapılacağını anlatan Asa, ”2010’dan önce zarar eden ve öz kaynakları eriyen Marmarabirlik, son 6 yıldır hiç zarar etmemiştir. Oluşan karlılıkla birlikte ürün bedellerini neredeyse peşin ödeyen Marmarabirlik, zarar etmesi durumunda alamaz, satamaz ve ortaklara ürün bedellerini ödeyemez” ifadesini kullandı.

HALEN ESKİ BORÇLARI ÖDÜYORUZ

Marmarabirlik’in bir yandan ürün bedellerini öderken, diğer yandan geçmiş döneme ait eski borçları kapattığını vurgulayan Asa, “2007’de alınan 60 milyon TL Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredisi 2013 yılında yapılandırılmış olup, halen taksitler halinde eski döneme ait borçları ödemeye devam etmekteyiz” dedi. Marmarabirlik’teki büyük gelişmelere dikkat çeken Asa, ”Kısaca Marmarabirlik, örnek bir ekip çalışmasıyla her geçen yıl büyüyen, yatırım yapan, daha çok alan, daha çok satan, ortaklarının ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen bir kurum haline gelmiştir” diye konuştu.

NEREDEN NEREYE

– 2009 yılında 111 milyon TL olan öz kaynak, 2015 sonunda 265 milyon TL oldu.

– 2009’da 177 milyon olan satıştan net ciro, 2015’te 314 milyon TL’ye çıktı.

– Aktif toplam 201 milyon TL’den 2015 yılında 395 milyon TL’ye yükseldi.

– Öz kaynaklar 301 milyon TL’ye, aktif büyüklük 404 milyon TL’ye ulaştı.

– Satış cirosunun yıl sonunda 370 milyon liranın üzerinde olması bekleniyor.

KURUMUNUZA GÜVENİN

Hidamet Asa, 2016-2017 kampanya döneminin, sıkıntılı bir yıl olmasına ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen ürün fiyatlarının ve kotasız alımların ortakların lehine olduğunu vurguladı. Marmarabirlik’in her yıl kazanabilmesi için piyasa koşullarında ürün alımı yaparak, çarkını döndürebilecek şekilde kazanç elde etmesi gerektiğini ifade eden Asa, ”Aksi takdirde alım miktarının en önemli unsuru olan depolama tesislerine yaptığı yatırımların hiçbirini yapamaz. Ortaklarımız da kurumlarına güvensinler, bir yıllık kazancı değil, uzun vadeli kazanmayı düşünsünler. Marmarabirlik’in kazanması halinde uzun vadede yine ortaklarımız kazançlı çıkacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X