Marmarabirlik’ten 314 milyon liralık ciro

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2014-2015 iş yılı sonunda 31 Ekim itibarıyla 36 bin 500 ton satış gerçekleştirdiklerini belirterek, “Satışlardaki artışla 314 milyon liralık ciroya ulaşt

Marmarabirlik’ten 314 milyon liralık ciro

Asa, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 11 aylık döneminde 64 milyon lira karlılık oluştuğuna dikkati çekti.

Marmarabirlik’in mutlaka kar etmesi gerektiğini ifade en Asa, şunları kaydetti:

“2014-2015 iş yılı sonunda 31 Ekim itibarıyla 36 bin 500 ton satış gerçekleştirdik. Satışlardaki artışla birlikte 314 milyon liralık ciroya ulaştık. Bu sene ürün alım fiyatlarına orta danede yüzde 45, ince danede yüzde 75’e varan artış yapıldı. Piyasa koşulları gözetilerek ortaklarımız desteklenmiş olup, bir nevi kar payı dağıtılmıştır. Ayrıca önümüzdeki yıllarda ilk defa gerçek manada kar payı dağıtımı da yapılacaktır.”

Birliğin, 2014-2015 iş yılında yeni bir rekora imza attığını vurgulayan Asa, ciro hedefini 2015 yılının başında 310 milyon lira olarak kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.

Asa, “Rakamlar göstermektedir ki Marmarabirlik, ürün alım ve satışlarını belirli bir plan dahilinde gerçekleştirmektedir. Ulaşılan rakam ve yakalanan başarı tesadüf değildir. Önümüzdeki yıl ise 314 milyon lira olan ciromuzu, yüzde 10 civarında bir artışla 350 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hidamet Asa, ihracatta da 6 bin ton satış gerçekleştirerek yine bir rekor kırdıklarını kaydetti.

“Kooperatiflerin 23 milyon liralık borcunun tasfiyesi öngörülüyor”

Marmarabirlik’e bağlı kooperatiflerde 2004 yılında hesap ayrıştırmasına gidildiğini ve kooperatiflerin mali yönden özerk kuruluşlar haline getirildiğine de değinen Asa, şöyle devam etti:

“Bu süreçten sonra birliklere, 6455 Sayılı Kanun ile 4572 Sayılı Kanuna eklenen geçici 5’inci madde ile mali yapısı bozulan kooperatiflerin borçlarına tasfiye imkanı tanındı. Anasözleşme gereği bu imkandan yararlanmayı talep eden ve ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıyan kooperatifler, Marmarabirlik’e başvurarak tasfiye talebinde bulunabilecekler. Bugün itibarıyla kanun kapsamında bu haktan faydalanmak isteyen kooperatiflerimiz için 23 milyon liralık borcun tasfiyesi öngörülmektedir. İlgili mevzuat çerçevesinde, tasfiye edilecek borcu olmayan kooperatiflere de projesi kooperatifler tarafından hazırlanmak suretiyle yatırım desteği verilecek.”

Asa, birliğin satış rakamlarındaki artışın sürdürülebilir olması için depolama kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Marmarabirlik’te bu kapsamda son 5 yılda toplam 42 milyon liralık yatırım yapılmıştır. Orhangazi, İznik, Mudanya kooperatiflerimize yapılan depolama tesisleri ve Gemlik, Edincik, Mürefte ve Erdek kooperatiflerine yapılacak yatırımlarla birlikte Marmarabirlik’in 70 bin tonlar seviyesindeki depolama kapasitesinin, 100 bin tonlara çıkarılması hedeflenmektedir. Amacımız, daha çok ürün almak ve daha çok ürün satmaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X