Mayısın yıldızı külçe altın

Geçen ay en çok kazancı külçe altın sağladı. Dolar ve Euro da artı yazarken, Borsa İstanbul yatırımcısını üzdü.

Mayısın yıldızı külçe altın

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde mayısta en fazla reel getiriyi külçe altın sağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın mayıs ayına ilişkin ‘Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre, en yüksek aylık reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,48, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,40’la külçe altında gerçekleşti. 

Yatırım araçlarında Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 2,02 ve Euro yüzde 1,82 reel getiri sağladı. Buna karşılık Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 8,47, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,80 ve mevduat faizi yüzde 1,08 yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde 2,93 ve Euro yüzde 2,73 reel getiri sağlarken, BIST 100 Endeksi yüzde 7,66, DİBS yüzde 0,92 ve mevduat faizi yüzde 0,20 yatırımcısına kayıp yaşattı.

3 VE 6 AYDA DURUM FARKLI

BIST 100 Endeksi üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,81, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,94 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,55 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olarak belirlendi. Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,43 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,77 ile en çok kayıp yazan yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA EN ÇOK BORSA KAYBETTİRDİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,38 oranında kazanç sağlayarak, liderliğe oturdu. Diğer taraftan BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,59, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,38’le kaybettirenler listesinde ilk sırada yer aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X