‘Mazotu üretim için vereceğiz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Mazotu üretim için vereceğiz, ‘çiftçi üretsin’ diye 1,5 liradan vereceğiz. Mısır’daki sağır sultan da duysun bunu” dedi.

‘Mazotu üretim için vereceğiz’

Kılıçdaroğlu, Niğde’de Cumhuriyet Meyda’nında düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, ülkeye huzuru getireceğini, kavgayı bitireceğini, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesini sağlayacağını söyledi.

Çiftçinin üreteceğini, esnafın çalışarak alın terinin karşılığını alacağını, sanayicinin üretim yapacağını, işsiz ve yoksul kimsenin kalmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, bu konuda verdiği sözleri hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, Niğde’nin havaalanı sorunu olduğunu dile getirerek, “Temeli 1996’da atılmış. Aradan geçmiş neredeyse 19-20 yıl. Şu ana kadar bir kazma bile vurmadılar. Oysa Niğde için havaalanı çok önemli. Burası aynı zamanda turizmin de merkezidir. Olağanüstü bir coğrafyada Niğde. Neden yapılmıyor, para mı yok? Yandaşa para var, Niğde’ye gelince para yok. Sözüm söz, havaalanı yapacağız. Bir ayıptan daha Niğde’yi kurtaracağız” diye konuştu.

Patates üreticisinin de derdi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, el üstünde tutulması gereken bu üreticilerin, üretim yaptığını ve alın terinin karşılığını da alması gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, patates üreticisinin istihdam oluşturup para kazandığını, onlar kazanınca, zincir halinde esnafın, toptancının sanayicinin de kazandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bir zincir, ekonomi içinde toplumsal refahın sağlıklı dağıtılmasını sağlıyor. O nedenle, patates üreticisinin önündeki engelleri kaldırmak boynumun borcudur. Çünkü ben alın terine, insan emeğine değer veriyorum. Sözüm söz, çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağız. Bu bizim sözümüz. Diyorlar ki, ‘petrol dışarıdan geliyor karşılığında dolar ödeniyor, siz nasıl bunu yapacaksınız’. Petrolün rafineri çıkış fiyatı 1 lira 21 kuruş. Biz kaç liradan vereceğiz, 1,5 liradan vereceğiz, zarar eden yok. Hem devlet kazanacak hem köylü kazanacak. Başka diyorlar ki ‘çiftçiye 1,5 lira, çiftçi mazotu alıp istediği gibi istediği kadar alacak’. Çiftçi kayıt sistemi var. Çiftçi kayıt sistemine göre çiftçi ne kadar hangi ürünü ekeceğini zaten beyan ediyor. Kaç dönüm ekeceği zaten belli. Mazotu üretim için vereceğiz, ‘çiftçi üretsin’ diye 1,5 liradan vereceğiz. Mısır’daki sağır sultan da duysun bunu.”

“Vatandaşın cebi para görecek”

CHP iktidarında hiçbir şeker fabrikasının özelleştirilmeyeceğini, bütün işçilerin fabrikalarında çalışacağını, fabrikaları modern hale getireceklerini, ülkenin kendi şekerini üreteceğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Kendi patatesimizi, kendi buğdayımızı, kendimiz üreteceğiz. Size bir örnek vereceğim; Türkiye-Hollanda kıyaslaması. Hollanda, Konya’dan küçük bir devlet. Hollanda’nın yıllık tarım ürünü ihracatı 150 milyar dolar. Türkiye’nin ihracatı ise 12 milyar dolar. Konya’dan küçük bir devlet 150 milyar dolar ihracat yapıyor da devasa bir Türkiye neden 12 milyar dolarlık tarım ürünü ihracat ediyor? Suyumuz mu eksik, toprağımız mı az, çiftçimiz mi yetersiz, güneşimiz mi yok? Her şeyimiz var. Neyimiz yok? Ahlaklı siyaset; ülkeyi, çiftçiyi düşünen siyaset yok. Siz bir yılda tarım ürünü ve gıda ithalatına 49 milyar lira para veriyorsunuz. Ya, her şeyimiz var, biz neden 49 milyar veriyoruz, neden üretmiyoruz? Üreteceğiz. Hem yandaş için çalışmıyorum hem yandaş için çalışmayacağım. Ben siyasette cebimi doldurmayacağım, dolduranlara da izin vermeyeceğim. Benim için yandaş yok, benim için vatandaş var. Vatandaş zenginleşecek, vatandaşın cebi para görecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X