MB: Enflasyonu kur yükseltti

Merkez Bankası, TL’deki değer kaybına bağlı olarak enflasyondaki yükselişin sürdüğünü belirtti.

MB: Enflasyonu kur yükseltti

Merkez Bankası (TCMB), aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. 

 

TCMB, ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.55 arttığını, yıllık artışın ise yüzde 7.95’ten yüzde 7.58’e gerilediğini hatırlatarak, aylık fiyat gelişmeleri raporunda şunları söyledi:

 

“Yıllık enflasyondaki gerilemede gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama ile enerji fiyatlarındaki baz etkisi belirleyici oldu. Buna karşılık, Türk Lirası’ndaki birikimli değer kaybına bağlı olarak temel mal grubu enflasyonundaki yükseliş sürdü, hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini korudu. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda ve ana eğiliminde temel mal grubu kaynaklı olarak artış gözlendi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ekim ayında bozulma gözlendi. 

 

Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli yansımalarının yanı sıra bu dönemde giyim fiyatlarında kaydedilen yüksek artışla birlikte belirgin olarak yükselen temel mal grubu eğilimi bu gelişmede belirleyici oldu. Sonuç olarak ekim ayı, bir önceki ayda olduğu gibi, Türk Lirası’ndaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem oldu.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X