Meclis’te bütçe düellosu

2015 yılı bütçe görüşmeleri, Meclis’te başladı. 13 gün sürecek maratonun ilk günü, muhalefet liderleri dış politikadan ekonomiye kadar hükümeti topa tuttu.

Meclis’te bütçe düellosu

13 gün sürecek bütçe maratonu, Meclis Genel Kurulu’nda başladı. Görüşmelerin ilk günü muhalefet ile iktidar karşı karşıya geldi. Muhalefet partilerinin temsilcileri, hükümeti hemen her konuda kıyasıya eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kayıt dışı bütçeye dikkat çekerek, ’36 milyar bunlardan birisi. Döner sermayeler… Vatandaş para veriyor, bu bütçede yok. Hangi gerekçe ile yok? Siz yeri geldiğinde hesap vermeyecek misiniz? Siz bütçeyi, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız. 35 milyar lira eski para ile 35 katrilyon lira yine bütçenin denetimi dışındadır. TOKİ’nin hesabını bilen var mı? Niye gelmiyor buraya, neden çıkardılar bütçeden?’ dedi. Vatandaşın borç batağında olduğunu, nefes alamadığını dile getiren CHP liderinin diğer mesajları şöyle:

İŞİNİZE KARIŞIYOR

‘Üstünüzdeki siyasi vesayetten kurtulacaksınız Sayın Başbakan. Sizin boynunuza davulu astılar, tokmak yukarıdaki birisinin elinde. Olmaz. Siz kendiniz başbakan olarak yetkilerinizi sonuna kadar kullanacaksınız. Bu ülkeyi kim yönetiyor? Çiftçiye, esnafa kredi açılacaksa, memura bir avantaj sağlanacaksa bunu açıklayacak olan Sayın Başbakandır. Yukarısı açıklarsa, tokmak orada, davul burada. Olmuyor. Ses çıkmıyor. Farklı bir ses çıkıyor. Birbirinizin işine karışıyorsunuz. Afedersiniz, siz karışmıyorsunuz, o sizin işinize karışıyor. Olmaz.

BİNAYI DA GÖTÜRDÜ

Sayın Başbakan, siz niye bu kaçak saray konusunda hiç konuşmuyorsunuz? Başbakanlık binası olarak yapılan bir binayı hangi gerekçeyle siz Cumhurbaşkanlığına tahsis ettiniz? Başbakanlık için yapıldı. Giderken binayı da götürüyor. Siz demeyecek misiniz, ‘Ya, bu bina Başbakanlık için yapıldı, protokol var ortada. Nasıl olur da siz gidersiniz?’ diye. Ne dedi Sayın Cumhurbaşkanı? ‘Güçleri yetiyorsa yıksınlar’ ne demek biliyor musunuz? Sayın Davutoğlu, size açıkça meydan okuyor. Çünkü onu yıkacak olan sizsiniz, ben değilim.’

EMEKLİ RECEP AMCANIN BÜTÇESİ DEĞİL

HDP Grubu adına konuşan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Türkiye’de fiili başkanlık sisteminin uygulandığını söyledi. Zozani, ‘Sayın Başbakan kendisini bu sistem içinde ne olarak ifade ediyor; merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokaktaki polise kadar talimat veriyor’ dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise “Bu bütçeye damgasını vuran en önemli konu yolsuzluklardır. Bu bütçe Ermenekli Recep Amcanın bütçesi değil. Bu bütçe Recep Başkan’ın. Saraylarınız bol olsun. Dolarlarınız da bol olsun. Siz baskı yasaları getireceksiniz peki bu muhalefet sussun mu?’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X