Mektup kavgası

ABD’de 47 Cumhuriyetçi Senatör, İranlı liderlere bir mektup yazarak, nükleer konusunda anlaşma sağlanırsa, Obama döneminden sonra bu anlaşmayı tanımayacaklarını açıkladı. Obama mektuba sert karşılık verdi.

Mektup kavgası

ABD’li Senatör Tom Cotton’ın girişimiyle kaleme alınan ve Senato’daki 54 Cumhuriyetçi senatörden 47’sinin imzasının bulunduğu ‘İran’ın Liderlerine Açık Mektup’ ismini taşıyan bildiri Washington’ı karıştırdı. 

Kongre’nin onayını almayan herhangi bir nükleer anlaşmanın Obama’nın iktidarda olduğu süreyle sınırlı kalabileceği uyarısının bulunduğu mektuba, Başkan Barck Obama’dan sert tepki geldi.

Obama, senatörlerin kaleme aldığı açık mektubu, Cumhuriyetçiler ile İranlı muhafazakarların ‘tuhaf koalisyonu’ olarak niteledi. İran’daki bazı kesimlerin de her türlü anlaşmaya karşı olduğunu söyleyen Obama, ‘Kongre’nin bazı üyelerinin İranlı muhafazakarlarla ortak hareket ettiğini görmek biraz ironik’ dedi.

BAŞKANIN KUYUSUNU KAZIYORLAR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da mektubun, ‘hassas bir uluslararası müzakerenin yürütüldüğü ortamda görevindeki bir Başkan’ın kuyusunu kazma amaçlı yazıldığını’ belirtti. 

Biden, mektubun ‘anayasal ders kisvesi altında, ABD’nin iki yüzyıllık yönetim şeklini hiçe saydığını ve Demokrat olsun Cumhuriyetçi olsun gelecekteki tüm ABD başkanlarının, ABD adına başka ülkelerle müzakere edebilme kapasitesinin altını oyma tehdidi oluşturduğunu’ ifade etti. 

Senato’da bulunduğu 36 yıl boyunca böyle bir şey görmediğini ifade eden Biden, ‘Bu mektup, hem dost hem düşmana, Başkomutanımızın Amerika’nın taahhütlerini yerine getiremeyeceğine dair çok yanlış bir sinyal gönderiyor. Bu mesaj, yanlış olduğu kadar tehlikeli de’ şeklinde konuştu. 

İRAN: PROPAGANDA MANEVRASI

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de mektubu ‘propaganda manevrası’ olarak niteledi. Mektubun yasal bir değeri olmadığını belirten Zarif, mektubun, ABD’deki baskı gruplarının muhtemel bir anlaşmaya karşı endişelerinin göstergesi olduğunu söyledi. 

Zarif, ‘Henüz bir anlaşmaya varılmamışken, ABD’deki baskı gruplarının muhtemel anlaşmaya karşı endişelenmesi ve anormal davranışlara yönelmesi ilginç. Bu onların,  Netanyahu gibi her türlü anlaşmaya karşı olduklarını ortaya koyuyor’ değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X