Meme kanseri taramalarında lider Bursa

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirtti.

Meme kanseri taramalarında lider Bursa

Meme kanserinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunun altını çizen Dr. Akan, “Yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25’i meme kanseridir yani kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir” dedi.

Bursa’nın meme kanseri tarama hizmetlerinde Türkiye birincisi olduğu bilgisini veren Dr. Akan, “İlimizde 2016 yılının ilk 9 ayı itibariyle 22 bin 491 kadına mamografi hizmeti sunuldu. Bu taramaların 15 bin 751 tanesi 4 KETEM birimine, 6 bin 470 tanesi mobil mamografi aracımıza ait. Geçtiğimiz yıl Osmangazi Döne Ocak KETEM ve Yıldırım KETEM’de 14 bin 513 kadına mamografi çekilmiş olup, 35 kadın meme kanseri tanısı aldı. Bu yıl KETEM sayımızın artması ve mobil aracımızın da tarama hizmetlerine katılmasıyla yılın 9 ayı itibariyle geçtiğimiz yılın tarama verilerinin oldukça üzerine çıktık. Hedefimiz yılsonuna kadar sayıyı daha da arttırıp taramalarda her zaman zirvede olmak” şeklinde konuştu.

Şubat ayında hizmete giren mobil mamografi aracının taramalarda önemli rol oynadığını dile getiren Dr. Akan, “Bir yıl içinde tüm ilçelerimize hizmet götürmeyi planladığımız mobil aracımızla şu ana kadar 10 ilçemizde tarama yaptık. Aracımız sayesinde KETEM’lere uzak olan vatandaşlarımızın oturduğu bölgelere giderek kanser taramalarını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra bu yıl Nilüfer ve İnegöl KETEM birimlerimizi hizmete sunduk. Önümüzdeki süreçte de sayılarını arttırmak için çalışmalar yürütüyoruz. KETEM birimleri sadece kanser taraması değil, vatandaşlarımızın bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapan önemli merkezlerdir. Bu yüzden sayıyı ne kadar arttırabilirsek o derecede kanserle mücadele etme sansımız olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X