Menbiç’te iki süper güç

Türkiye’nin ‘hedef Menbiç’ açıklaması sonrası bölgeye yığılan ABD ve Rusya, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana savaş alanındaki en yakın işbirliğine gitti. İki ülkenin askerleri Menbiç’te birlikte devriye geziyor .

Menbiç’te iki süper güç

Ankara’dan peş peşe yapılan bir sonraki hedefin PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin kontrolündeki Menbiç olacağı açıklamaları, tüm dengelerin değişmesine neden oldu. 

Önce bölgede ABD zırhlı araçları fotoğraflandı, ardından YPG ani bir manevrayla Menbiç’in batısındaki köyleri Suriye rejimine bıraktığını duyurdu. Türk özel kuvvetleriyle araya tampon bölge oluşturmak için atılan bu adımdan sonra hem Rusya hem de ABD Menbic’te birlikte devriye gezmeye başladı. İngiliz The Times gazetesi, Amerikan ve Rus birliklerinin ilçenin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini bildirdi. ‘Rus ve Amerikan güçleri Suriye’de orta yol buldu’ kullanan gazeteye göre, söz konusu adım İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana süper güçlerin savaş alanında yaptığı en yakın işbirliği. 

SINIRA SADECE 21 KM

ABD ve Rus askerlerinin Türkiye sınırına sadece 21 kilometre uzaktaki Menbiç’in batısındaki bazı kasabalarda devriye gezdikleri ve iki ülke birliklerinin birbirlerinden sadece yaklaşık 10 kilometre uzakta oldukları vurgulandı.

GÖVDE GÖSTERİSİ 

Gazetenin haberine göre gerek ABD’nin gerek Rusya’nın amacının bölgedeki güçlerin birbirleriyle savaşmalarını önlemek. Haberde, ‘İki ülke birlikleri de gövde gösterisi yaparak bayraklarını dalgalandırıyor. Teorik olarak, rakip Kürtler ile Türkiye’nin desteklediği milisler arasında tampon görevi görüyorlar. Ancak bu durum aynı zamanda, Donald Trump döneminde ABD ve Rusya arasındaki yeni jeostratejik yakınlığı gösteriyor. Bir zamanlar sıradan bir yer olan Menbiç, şimdi Suriye’nin çok taraflı sorununda stratejik bir kavşakta bulunuyor. Burası Suriye rejiminin, Türkiye’nin, Arap isyancıların ve Kürtlerin hedefi. 

Rusya rejimi destekliyor. ABD ise YPG liderliğindeki yerel milislerin oluşturduğu ittifaka destek veriyor. Türkiye, ABD’nin NATO’daki müttefiki. YPG, PKK’nın Suriye’deki kolu. Türkiye, aynı zamanda PKK ile savaşıyor’ ifadeleri yer aldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X