Merkel’e özgürlük ödülü verildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda’da iki yılda bir eski ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt adına dağıtılan “Dört Özgürlük Ödülü”ne layık görüldü.

Merkel’e özgürlük ödülü verildi

Merkel, Roosevelt Vakfı’nın Middelburg şehrinde organize ettiği programda ödülünü Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin elinden aldı.

 

Hollanda Kralı Willem Alexander, Kraliçe Maxima ve Prenses Beatrix’in de katıldığı ödül töreninde konuşan Merkel, ifade ve inanç özgürlüğünün korunması gerektiğini dile getirdi.

 

Merkel, Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınına da değindiği konuşmasında, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında bu kapsamda yapılan anlaşmanın düzensiz göçün azaltılmasına gerçekçi fırsat sunduğunu ifade etti.

 

Vakıftan yapılan açıklamada, Merkel’in, AB’deki ekonomik krizle mücadelede üstlendiği önemli rol, Ukrayna’daki sorunun diplomatik yollardan çözümü ve bölgedeki gerilimin düşürülmesi için yaptığı katkı, İslam karşıtı PEGİDA hareketinin yükselişi karşısında gösterdiği ahlaki liderlik ve sığınmacı krizinin çözümüne yönelik çabalarından dolayı ödüle layık görüldüğü kaydedildi.

 

Dönüşümlü olarak Roosevelt’in ailesinin geldiği yer olan Hollanda’nın Middelburg ve ABD’nin New York şehirlerinde dağıtılan ödül, eski ABD Başkanı’nın 1941 yılında ABD Kongresi’nde dile getirdiği “düşünce, inanç, vicdan ve güvenli şekilde bir arada yaşama özgürlüğü” konusundaki düşüncelerinin yaşatılması amacıyla veriliyor.

 

1982 yılından bu yana dağıtılan ödülleri daha önce John F. Kennedy, Hollanda Kraliçesi Juliana, Jimmy Carter, Nelson Mandela, Malala Yusufzay ve Kofi Annan gibi isimler aldı.

 

Bu arada ödül törenin yapıldığı Yeni Kilise’nin yakınında toplanan bir grup Merkel’i protesto etti. Aşırı sağcıların da destek verdiği grup AB karşıtı pankartlar taşıyarak, mültecilere sınırların kapatılması çağrısı yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X