Merkez Bankası bir taşla iki kuş vurmak istiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla yeni bir ürün üzerinde çalışmaya başladığını açıklaması, bu enstrümanın niteliği, nasıl çalışacağı ve sonuçlarının neler olabileceği tartışmalarını da beraberinde ge

Merkez Bankası bir taşla iki kuş vurmak istiyor

Banka, üzerinde çalıştığı TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemleri ile rezervlerini azaltmadan spekülatif kur talebini sınırlarken, aynı zamanda döviz pozisyon açığı olan reel sektörün de kurlardaki aşırı oynaklıktan zarar etmesinin önüne geçecek. Analistler, döviz kuru ile borçlanma dinamiklerinin kur riskinden korunma (hedge) mekanizmasını önemli hale getirdiğini belirterek, özel sektörün 200 milyar doları aşan döviz pozisyon açığı göz önüne alındığında bu enstrümanların makroekonomi ve finansal istikrar için ne kadar önemli olduğunun anlaşılabileceğini ifade etti. Yeni mekanizmanın nasıl çalışacağına ilişkin yapılan değerlendirmeler, Merkez Bankası’nın TL uzlaşmalı döviz vadeli işlemler için belirli vade ve kur seviyesinden piyasa yapıcı bankalara düzenleyeceği ihaleler ile talep toplaması yönünde yoğunlaşıyor. Söz konusu mekanizmayı bankalar üzerinden kullanan reel sektör, döviz kuru borcuna ilişkin risklerini belli bir seviyede sabitleyebilecek ve hala devam eden vadeli işlemlerden farklı olarak da vade sonunda döviz kuru talebi oluşturmayacak. Döviz kurunun, vadeli işlem ile belirlenen vadede daha yüksek bir seviyede olması durumunda oluşacak zararın Merkez Bankası tarafından üstleneceği belirtilirken, söz konusu zararın, Merkez Bankası’nın rezervleri ve karlı işlemleri dikkate alındığında çok önemli bir tutar olmayacağı tahmin ediliyor.

CİDDİ ZARARLAR YAZIYOR

Reel sektörün döviz borçluluğunun yüksek olması, kurlardaki oynaklıklarda çok ciddi zararlar yazmasına neden oluyor. Şirketlerin finansal giderlerinin 2015 yılından bu yana hızlı şekilde arttığı görülüyor. Merkez Bankası, uzun süredir finansal istikrarın korunması için reel sektörün risklerinin hedge edilmesinin önemine dikkati çekerken, ihracatçıları desteklemek ve elindeki veri setini güçlendirmek için de düzenlemeler yapıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X