‘Merkez Bankası faiz silahını kullanabilir’

”Merkez Bankası’nın hiçbir konuda eli bağlı değil” diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, atılan adımların kurdaki oynaklığı önemli ölçüde giderdiğini, faiz silahının bu konuda tek silah olmadığının görüleceğini vurguladı.

‘Merkez Bankası faiz silahını kullanabilir’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz aracını kullanabileceğini belirterek, ”Bu da masadadır” dedi.

Ertem, yaptığı açıklamada, TCMB’nin piyasada ucuz TL ile fonlanan spekülasyonu önleyip, TL’nin gereksiz değersizleşmesinin önüne geçmeye çalıştığını belirterek, istisnai küresel piyasa şartlarında TCMB’nin bu tür uygulamaları para politikası aracı olarak gündeme getirebileceğini söyledi. ‘Merkez Bankası faiz aracını kullanabilir, bu da masadadır’ diyen Ertem şunları kaydetti: ‘Merkez Bankası’nın hiçbir konuda eli bağlı değildir. MB’nin adımları kurdaki oynaklığı önemli ölçüde giderdi. Banka’nın bu hafta attığı en önemli adım swap’ları kendi üzerinde yapmasıdır. Faiz silahı tabii ki önemlidir ancak kurdaki oynaklığa karşı bunun tek silah olmadığını da piyasalar görecek.’

KÖPÜK ALINMAYA ÇALIŞILIYOR

Kurun hızlı yükselmesinin bilançolara ve enflasyona etkisinin tartışmaya açık olduğuna dikkat çeken Ertem, “Gerekli önlemleri hükümet de alıyor. Dövizdeki açık pozisyon nedeniyle risk var ama bu idare edilebilecek bir risktir” şeklinde görüş belirtti. Kur riskinin özel sektörün ve Türkiye ekonomisinin tolere edebileceği bir düzeyde olduğunu belirten Ertem, kurdaki oynaklığın ilk çeyrek itibariyle giderek azalan trendde devem edeceğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde Fitch’in not indirip indirmemesinin tartışılacağının altını çizen Ertem, “Fitch’in not indirmesi ve dolayısıyla sermaye yeterlilik rasyosunda otomatik düşüşler olması halinde bile ortalama rasyolar hala yüzde 12’lerde kalabiliyor, altına düşmüyor” dedi.

TRUMP DÖNEMİ DAHA RASYONEL OLACAK

 

ABD’de Trump döneminin Obama’ya göre daha rasyonel olacağını ileri süren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, “Trump’ın en önemli açıklaması ‘dolar gereksiz değerli’ demesiydi” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X