Merkez’den turizm uyarısı

Jeopolitik risklerin ihracat artışını sınırladığını, turizmdeki kaybın da dış dengeyi olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Merkez Bankası, ”Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır”

Merkez’den turizm uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), azalan turizm gelirlerinin ikinci yarıda dış denge üzerinde olumsuz etki yapabileceğini bildirdi.

TCMB’nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısında yapılan sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı. ‘İktisadi Faaliyet’, ‘Dış Denge’, ‘Enflasyon’ ve ‘Parasal ve Finansal Koşullar’ başlıkları altında bilgi verilen sunumda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ile tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin, cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtildi. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü aktarılan sunumda, yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı kaydedildi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ

Sunumda, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiğine işaret edilerek, hizmet enflasyonu ve birim iş gücü maliyetlerindeki gelişmelerin ise likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği vurgulandı. İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyelerin son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafiflettiği dile getirilen sunumda, enflasyon beklentilerinin de son aylarda bir miktar iyileştiği anımsatıldı.

İHRACAT SİPARİŞLERİ ZAYIF

Sunumda, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilerek, yurt içi siparişlerin yakın dönemde toparlandığı, ihracat siparişlerinin ise zayıf seyrettiği ifade edildi. Jeopolitik risklerin, ihracat artışını sınırladığının altı çizilen sunumda, ”Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır” değerlendirmeleri yapıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X