Mevsimlik işçiler çok zor şartlarda yaşıyor

Bursa Tabip Odası, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’deki tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Mevsimlik işçiler çok zor şartlarda yaşıyor

Bursa Tabip Odası (BTO) tarafından 2010 yılında başlatılan mevsimlik tarım işçilerinin çadır kamplarını inceleme ziyaretleri bu yıl da devam etti. Bu yıl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’deki tarım işçilerinin çalışma koşullarını inceleyen BTO, izlenimlerini kamuoyu ile paylaştı.  

Çadır kamplarda çekilen görüntülerle desteklenen basın açıklamasında sonuçları paylaşan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, Bursa genelinde de 15 bine yakın mevsimlik tarım işçisi olduğunu belirterek, “Mevsimlik tarım işçileri ilkel şartlarda yaşıyor. Özellikle barınma, içme suyu, eğitim sağlık sorunları, trafik kazaları, okul çağındaki çocukların eğitim sorunları, korunaksız doğal yaşam şartları, kimyasal maddelerin etkileri, çalışma sırasında sürekli yer değiştirmeleri, sosyal güvencelerinin olmayışı, ayrımcılık, dışlanma, yaşama ve çalışma koşullarıyla ilgili sıkıntıları görülmektedir” dedi.

SONUÇ ALAMADIK

Bu zamana kadar yaptıkları gezi ve inceleme sonuçlarının valilik ve belediyelerle paylaşmalarına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarından yakınan Ertuğrul Aydın, “Mevsimlik tarım işçileri iş kanunu çerçevesine alınmalı ve sosyal güvenceye kavuşmalıdır. Mevsimli tarım işçilerinin istihdamına yönelik Türkiye İş Kurumu görevlendirilmelidir. Mevsimlik tarım işçileri her türlü hastalığa açık hijyen olmayan mekanlarda barınmak zorunda kalmamalı. Yerleşim alanına acilen temiz su sağlanmalıdır. Kanalizasyon sorunu çözülmeli, yerleşim alanına elektrik götürülmeli. Bu insanlara sağlık hizmeti götürülmeli. Eğitim hizmeti verilmeli ve güvenlik sağlanmalı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X