Meyve almak hayal oldu: Bursa pazarlarına don darbesi!

Ülke genelinde yaşanan zirai don afetinden Bursa da nasibini aldı. Pazar tezgâhları yaz meyveleriyle renklenirken, ürün fiyatları ise cep yaktı. Erik 400 liradan satışa sunulurken, dut 300, çilek 160, taze fasulye 200, yağ biberi 150 liradan alıcı bekledi.

Meyve almak hayal oldu: Bursa pazarlarına don darbesi!

TAHA TÜTÜNCÜ

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye genelinde etkili olan zirai don olayları, tarım üretimini ciddi şekilde etkiledi.

Özellikle Marmara Bölgesi’nde ani sıcaklık düşüşleri pek çok meyve ve sebze türünü dalında yaktı.

Çiftçi henüz bu zararın etkisini üzerinden atamamışken, sonuçlar pazar tezgâhlarına da yansıdı.

Bursa’da yaz meyvelerinin yavaş yavaş tezgâhlara inmeye başlamasıyla birlikte pazarlar renklenmiş gibi görünse de fiyatlar nedeniyle birçok vatandaş ürünlere sadece uzaktan bakabiliyor.

Meyvedeki fiyat artışları sonrası vatandaşlar ürünleri tane hesabıyla almaya başladı.

Tuzpazarı’nda tezgâh açan pazarcı esnafı Halil Kara, don olayının etkisinin çok büyük olduğunu belirterek, ‘’Bursa’daki don Aydın, Mersin gibi diğer üretim bölgelerinde de etkili oldu. Ağaçta erik kalmadı, olanlar da zarar gördü. Erik 400 liraya kadar çıktı. Şeftali, çilek desen aynı durumda. Muzun kilosu bile 100 liradan başlıyor, ithal muz 150 lira’’ dedi. Dutun kilosunun 300 lira olduğunu ifade eden Kara, ‘’Kivi 140, karpuz 60 lira. Halden çileği 130 liraya alıyor 160 liraya satıyoruz. Kâr marjımız çok düşük. Aydın tarafı ürün vermeye başlayınca biraz gevşeme olabilir ama bu yaz meyve lüks olacak’’ diye konuştu.

SEBZE REKORU FASULYEDE

Sebze fiyatlarında ise bir nebze olsun gerileme yaşandığı görülüyor. Ancak bu düşüş bile fiyatları vatandaş için makul hâle getirmeye yetmiyor. Tuzpazarı’nda tezgâhı bulunan Aziz Akbayır, alım gücünün azaldığına dikkati çekerek, ‘’Sebzelerde az da olsa geri geliş başladı.

Domates 25-50 lira, patlıcan 50 liradan satılıyor. Salatalık düştü 50 lira oldu ama hâlâ yüksek. Yağ biberi 150, taze fasulye 200, bezelye 250 liradan satışa sunuluyor. Fiyatlar düşmeye devam eder ama yine de eski seviyelere dönmez’’ dedi.

‘SADECE FİYATLARA BAKIP GERİ DÖNDÜM’

Pazarda sadece esnaflar değil, alım yapamayıp eli boş dönen vatandaşlar da fiyatlardan şikâyetçi. 73 yaşındaki emekli bir vatandaş, fiyatların akıl almaz boyutlara ulaştığının altını çizerek, ‘’Ben pazara meyve almaya geldim ama sadece fiyatlara bakıp geri dönüyorum. Erik 400 lira, çilek 150 lira. Biz bunu nasıl alacağız? 10 bin lira maaşla kira mı ödeyeyim, ilaç mı alayım, pazara mı çıkayım? Bu yaz meyve yemek hayal oldu’’ şeklinde konuştu. Ziraat mühendisleri ise özellikle nisan ayında yaşanan don olaylarının tarımsal üretimi uzun süre etkileyeceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar art arda yaşanan doğal afetlerin fiyat istikrarını bozduğunu dile getiriyor.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X