Meyve ilaçlamasına teknoloji desteği

Tarımsal Meteoroloji Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi’nin bulunduğu istasyondan elde edilen verilerle, meyve ağaçlarında zamanında ve doğru ilaçlama yapılması hedefleniyor.

Meyve ilaçlamasına teknoloji desteği

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Çeltikçi Mahallesi’nde 3 yıl önce kurulan Tarımsal Meteoroloji Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi’nin bulunduğu istasyondan elde edilen veriler sayesinde, meyve ağaçlarında zamanında ve doğru ilaçlama yapılması konusunda önemli mesafe alındığı bildirildi.

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, istasyondan gelen hava koşullarına ilişkin verilerin, fenomen tuzaklarına yakalanan zararlıların sayısıyla birlikte değerlendirildiğini söyledi. İstasyondaki sistemin zararlılarla ve hastalıklarla ilaçlı mücadelenin doğru biçimde yapılmasını düzenlediğini anlatan Aranmaz, ‘O günkü yağmur, rüzgâr ve neme ilişkin tahminleri ölçen sistemin, hangi meyveye hangi ilacın atılması gerektiğini belirten uyarı mesajlarını, Tarım Müdürlüğümüz’deki bilgisayarlardan takip ediyoruz. Görevlilerimiz, erken uyarı sisteminin gönderdiği uyarıları, meyve bahçelerine kurdukları fenomen tuzaklarına yakalanan zararlıların sayılarıyla birlikte değerlendiriyor. Her iki kaynaktan gelen bilgiler ışığında, ilaçlama yapılıp yapılmamasına karar veriliyor. Eğer ilaçlama yapılmasına karar verilirse, müdürlüğümüzde kayıtlı olan meyve yetiştiricilerinin cep telefonlarına bu kararı bildiriyoruz’ diye konuştu.

UYARILAR DİKKATE ALINSIN

Uygulamanın Yenişehir’de 2 yıldan bu yana sürdürüldüğünün altını çizen Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, meyve bahçelerinde zamanında, doğru ilaçlama yapılmasının amaçlandığını kaydetti. Meyve yetiştiricilerinin eskiden kalma ve gereksiz ilaçlama alışkanlıklarının bu uygulamayla hızla değiştiğini gözlemlediklerini ifade eden Aranmaz, ‘Çiftçilerimiz daha önce ilaçlama zamanını tam olarak kestiremiyordu. Artık, hem bilinçli ilaçlama yapılıyor, hem de ilaçlama maliyetleri yarı yarıya azalıyor. Bunun yanında tüketiciye daha sağlıklı meyveler sunulmuş oluyor’ değerlendirmesinde bulundu.

Cep telefonu mesajıyla uyarılan meyve yetiştiricilerinin dışındakilere de ulaşmak istediklerini vurgulayan Aranmaz, ‘Tarım Müdürlüğümüz’deki mesaj sistemine kayıtlı olmayan meyve yetiştiricilerimizin başvuruda bulunarak, bu sisteme kayıt yaptırmalarını bekliyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X