Meyve sebze ihracatçısının korkusu mevsimsel etki

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, geçen sene mevsimsel etkilerin ihracata yansımalarının çok ciddi boyutlara ulaştığını, özellikle Bursa siyah incirinde beklenen rakamları ulaşamadıklarını belirtti.

Meyve sebze ihracatçısının korkusu mevsimsel etki

Birliğin genel kurulunda konuşan Yazgan, 2016’da ülkede yaşanan olumsuzluklar ve mevsimsel etkilerin çiftçileri zorladığını ifade etti. Tarım sektörünün 2016’dan umduğunu bulamadığını aktaran Yazgan, şunları kaydetti:

”Birlik olarak 2015’te yaklaşık 105 milyon liralık bir ihracat performansı göstermiştik. Bu rakam 2016’da 102 milyon lira olarak gerçekleşti. Bizde yüzde 3 gerileme kaydetti ancak ülke genelindeki yaş meyve ve sebze ihracatına baktığımızda bu gerileme oranın yüzde 5 olduğunu görüyoruz. Özellikle mevsimsel etkilerin ihracata yansımaları çok ciddi boyutlara vardı. Nitekim burada en önemli etki, Bursa siyah incirinde yaşandı. Geçen yıl erken olgunlaşmasından kaynaklanan bir sıkıntıya bağlı olarak ihracatta beklenen rakamlara ulaşamadık. Umuyorum 2017, mevsimsel etkilerin en az seviyede yaşandığı bir yıl olur. İhracatı geniş bir yelpazeye yaymak için çaba sarf ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X