‘Mezhep ağırlıklı parçalanmalara karşıyız’

Başbakan Davutoğlu, “Türkiye olarak biz mezhep veya etnik ağırlıklı gündemin veya mezhep ağırlıklı parçalanmaların tümüne karşıyız” dedi.

‘Mezhep ağırlıklı parçalanmalara karşıyız’

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif, Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Pakistan ilişkilerinin, diplomasi tarihinin ender gördüğü ilişkiler arasında bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, ilişkilerin sadece dostluk ve kardeşlik bağları, tarihi çerçevedeki ortak perspektif değil aynı zamanda halklar arasındaki derin manevi bağlar dolayısıyla başka herhangi iki ülke arasında olmayan özellikler taşıdığını söyledi. 

Davutoğlu, Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da ve Yemen’de son dönemlerde yaşananların Türkiye’yi de Pakistan’ı da derinden etkilediğini ve kaygıya sevk ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeyden önce Türkiye olarak biz, mezhep veya etnik ağırlıklı gündemin ve mezhep ağırlıklı parçalanmaların tümüne karşıyız. Bu parçalanmaların bölgede, devletlerinin iç yapılarını bozduğunu, devlet-kamu düzenini sarstığını ve bölgede geniş çaplı gerilimlere ve terör tehditlerine zemin hazırlandığını görüyoruz. Bu çerçevede de son dönemde özellikle de Yemen’de yaşanan gelişmeler hepimiz için kaygı verici olmuştur. Irak ve Suriye’de de terör tehdidi dışında yaşanan mezhep ağırlıklı kutuplaşmalar… Yemen konusunda Türkiye tutumunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. Pakistan ile bugün bu istişarelerde de bazı ortak perspektiflerimizin parametrelerini görmekten de memnunuz.”

Suudi Arabistan ve İran ile temas halinde olduklarına işaret eden Davutoğlu, “Bu yoğun gündem içinde hepimizin özen göstermesi gereken husus, bölgenin mezhep çatışmalarından süratle uzaklaştırılması ve Yemen’de kalıcı düzenin ihdası üzerinden gerilimlerin, çatışmaların azaltılması yönündedir. Tutumumuz da bu şekilde son derece açık, ilkesel bir zemine dayanmaktadır” şeklinde konuştu.

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki müzakereler

Davutoğlu, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakereler sonucunda gelinen noktayı Türkiye açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Herkesin bu süreci daha ileri noktaya götürmek için sorumluluk içinde davranması ve bu konunun, bölgesel düzen, istikrar bakımından da yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Nükleer müzakereler de bölgedeki gelişmeler de konuya, bütün bu sorunlara ancak ve ancak barışçıl müzakereler yoluyla çözüm bulunacağı hususunu gündeme getirmektedir. Herhangi bir yayılmacı politika, anlayış ve meşru yönetimlere karşı yürütülebilecek bazı paramiliter çalışmalar bölge istikrarına zarar vermektedir” dedi.

“Yemen’deki durum enşice verici”

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de Başbakan Davutoğlu ile Suudi Arabistan’ın ve liderliğinin arkasında durmak ve Suudi Arabistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için mümkün olan tüm desteği vermek konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Navaz Şerif, Yemen’deki meşru hükümetin devlet dışı güçler tarafından kuvvet yoluyla devrilmeye çalışılmasının son derece endişe verici olduğunu kaydederek, durumun endişe verici ve Müslüman toplumun birliğini tehdit eder nitelikte olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X