MHP azınlık hükümetine kapıları kapattı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümeti kurma görevi verilmesi durumunda CHP’nin Türkiye’yi seçime götürecek azınlık hükümetine MHP’nin destek vermeyeceğini söyledi.

MHP azınlık hükümetine kapıları kapattı

Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında hükümet kurma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekili genel seçimlerinin ardından bugüne kadar partisinin açıklamalarını ve hükümet kurma sürecindeki yaklaşımını hatırlatan Vural, son noktada AK Parti ile bir koalisyon zemininin oluşmadığına işaret etti.

MHP’nin koalisyona ilişkin beklentisinin hukuk devleti zemini olduğunu vurgulayan Vural, şöyle devam etti:

“MHP olarak cumhuriyetimizin kurulduğu temel ilkeler olan milli devlet ve üniter devlete sahip çıkılması, silahın değil, milletin iradesiyle hareket edilmesi, terörle mücadele edilmesi gerektiğini ifade ettik. Hukuk devletinde rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili kim varsa bunun hesabının verilmesi gerektiğini ve bu konuda temiz bir siyasetin önünün açılması gerektiğini ifade ettik. Cumhurbaşkanı’nın başkanlık adı altında fiili olarak anayasayı rafa kaldıran, tarafsızlık yeminine aykırı davranışları karşısında parlamenter demokrasiye sahip çıktık. Hangi vatandaşımız MHP’nin bu siyasal zeminini dışlayabilir, doğru görmeyebilir?

MHP’nin milli, üniter devlet, parlamenter demokrasi, PKK terör örgütüyle mücadele, çözülme sürecinin ortadan kaldırılması, rüşvet ve yolsuzlukla ilgili hesap sorulmasıyla ilgili bu talepleri siyasal bir duruş olarak ifade edildiğinde hepimizin bunu makul görmesi gerekiyordu. Ama maalesef böyle bir zemin oluşturulmadı, oluşturulmak istenmedi.”

Vural, seçimin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hükümet kurma görevini vermeyi geciktirdiğini, görev verildikten sonra da yeni bir seçime yönelik çalışma yürütüldüğünü ileri süren Vural, “AKP bu tercihiyle HDP ile yapılan Dolmabahçe mutabakatına sadık kalacağını ve 10 emre harfiyen uyacağını deklare etmiş. Çözüm Süreci adı altında çözülme sürecine açık kapı bıraktığını itiraf etmiştir. Parlamenter demokrasiye, fiili durum yaratarak bir darbeci zihniyetin müdahalelerine kapı aralamıştır” diye konuştu.

“CHP destek arayacaksa, AK Parti ile HDP’den araması gerekiyor”

Kurulacak bir koalisyonun uzlaşma zemini için belirledikleri 4 ilkenin AK Parti tarafından kabul görmediğini belirten Vural, “Bu noktada Saray iradesi ve mesajı, bu sürecin sorumlusunu ve bu süreç içinde kendilerine verilen sorumluluğu yerine getirmeyenin de kim olduğunu açık ve net ortaya koymaktadır. Dolmabahçe’de terörist başının, PKK’nın 10 maddesini kabul edip, Meclis’te MHP’nin dört maddesini kabul etmeyenleri milletimize havale ediyoruz” dedi.

Bundan sonraki konuların Cumhurbaşkanı’nın görev alanı içinde olduğunun altını çizen Vural, MHP olarak süreci takip edeceklerini söyledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vural, CHP’nin kuracağı seçime giden bir azınlık hükümetine destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine, “MHP olarak azınlık hükümetlerine destek veremeyeceğimizi Sayın Genel Başkanımız ifade etti. Dolayısıyla azınlık hükümetleriyle ilgili bir süreçle ilgili genel itibariyle tavrımızı zaten daha önceden ortaya koyduk. MHP’nin azınlık hükümetiyle ilgili formülü meşrulaştıracak ya da sonuçlandıracak bir adım içinde olması mümkün değildir. Bu Adalet ve Kalkınma Partisi’ne de ifade edildi. Bu yönüyle bakıldığında, eğer bir destek arayacaksa CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP’den araması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

MHP’nin hükümet modelinin ne olduğu sorusuna ise Vural, şu karşılığı verdi:

“Bizim için hükümet modeli, 4 madde ekseninde Adalet ve Kalkınma Partisinin kabul etmesiyle ilgili alternatifti. Onun dışında bir alternatif görünmüyordu bizim açımızdan. MHP açısından kurulabilecek olan hükümet modelinin oluşabileceği zeminle ilgili ilkelerimiz, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kabul edilmiş değildir. Dolayısıyla bunun dışında da ikili bir kombinasyon MHP açısından söz konusu değil.”

“Ben, üzerime düşen görevi iyi yerine getirdiğim kanaatindeyim”

MHP’nin başından bu yana süreci açık bir şekilde yürüttüğünü ve tavrını ortaya koyduğunu kaydeden Vural, “CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisinin hangi zeminde oluşamadığı sorularının cevaplarını onların vermesi gerekiyor. Belki bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP arasındaki koalisyonun temini konusunda inisiyatif oluşturabilir, onları bilemiyoruz tabii” dedi.

Vural, “Böyle bir olasılık görüyor musunuz?” sorusuna ise “Bilemiyorum, sorumluluk onların, benim değil ki. Ben, üzerime düşen görevi iyi yerine getirdiğim kanaatindeyim” karşılığını verdi.

AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal’ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yönelik sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların da sorulduğu Vural, “Bu mesajları yazanların zihniyetinin ne olduğu, bu mesajlarla ortaya çıkmaktadır. Böylesine hakaret eden bir zihniyetin millet iradesi yerine Saray iradesinin temsilcisi olduğu açık ve nettir” dedi.

“Millete niye soruyorlar, kendilerinin düşünceleri yok mu?”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başkanlık sisteminin referanduma götürülmesiyle ilgili açıklamasının sorulması üzerine de Vural, “Türkiye’de parlamenter demokrasi vardır. Dolayısıyla fiili olarak darbeleri, Cumhurbaşkanı’nın istek ve arzularını topluma sunmakla ilgili bir düşüncemiz yok. Anayasamız belli. Böyle bir irade varsa, kendileri bu iradenin yanındalarsa Adalet ve Kalkınma Partisi ile anayasayı değiştirsinler. Kendi iradelerini ortaya koysunlar. Millete niye soruyorlar, kendilerinin düşünceleri yok mu? Olabileceğini mi ifade ediyor bu yönüyle, bir uzlaşma zemini mi var?” değerlendirmesinde bulundu.

Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile koalisyona ilişkin görüşme sırasında yanında bulunan siyah çantaya ilişkin soruları da yanıtladı.

Çantada MHP’nin 4 maddesi üzerinde uzlaşılması halinde nelerin yapılabileceğine ilişkin çalışmaların bulunduğunu belirten Vural, başka bir soru üzerine de çantanın görüşmede açıldığını söyledi. Vural, “Dört ilkede uzlaşma olduğu zaman bu uzlaşma zemininde bir koalisyonun protokolünün ya da hükümet programının ne şekilde oluşabileceği olmak üzere bütün safhalarıyla ilgili bir çok değerlendirmeler vardı. Bu çerçevede biz bu konulara her türlü hazırlığı yaparak girdik” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X