MHP’de genel başkanlık için 5 aday

8 Nisan’da mahkemeden olağanüstü kurultay kararı çıkması halinde Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak genel başkanlık için yarışacak. Alparslan Türkeş’in Genel Sekreter Yardımcısı Kaptanoğlu’nun, Akşener lehine çekildi

MHP’de genel başkanlık için 5 aday

MHP’de mahkemenin 8 Nisan’da vereceği karar beklenirken, şu ana kadar olası bir kurultayda 5 isim genel başkan adayı olduğunu açıkladı.

MHP’nin 1 Kasım seçiminde aldığı sonucu “başarısızlık” olarak değerlendiren muhalifler, ülkücü hareket içerisinde reform ve değişim seslerinin yükselmesine sebep oldu.

Seçimden bu yana Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Selim Kaptanoğlu, genel başkanlık için “varım” dedi. Alparslan Türkeş’in Genel Sekreter Yardımcısı Selim Kaptanoğlu’nun, daha sonra “Akşener lehine” adaylıktan çekildiği iddia edildi.

Akşener’e yakın isimler, bu konuyla ilgili Kaptanoğlu ile görüşmediklerini belirterek, “Bizim bu konuda herhangi bir isteğimiz veya beklentimiz de olmadı” görüşünü ifade ediyor.

MHP’li muhaliflerin, olağanüstü kurultay talebiyle açtıkları davada karar duruşması 8 Nisan’da görülecek. Mahkemeden olağanüstü kurultay yönünde karar çıkarsa Genel Başkan Bahçeli’nin karşısına Akşener, Aydın, Oğan, Özdağ ve Sazak’ın çıkması bekleniyor. Partiye yakın kaynaklar ise “gelişmeleri yakından takip eden bazı isimlerin de duruma göre adaylığını açıklayacağını” düşünüyor.

Mahkemeden olağanüstü kurultayın toplanması yönünde karar çıkması halinde MHP yönetiminin “kararı tanımadığını” açıklayarak davayı Yargıtaya taşıyacağı belirtiliyor.

MHP Tüzüğü’nün 69. maddesine göre adaylar, en az 40 genel kurul delegesinin yazılı önerisi ile genel başkanlığa teklif edilebiliyor. Bu imza sayısını toplayan adaylar, genel başkanlık yarışına katılabilecek.

Tüzüğün 46. maddesinde “Parti Genel Başkanı, Büyük Kongre tarafından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile en çok üç yıl için seçilir. İlk iki oylamada bu sayıya ulaşılamadığı takdirde, üçüncü oylamada en çok oy alan aday Genel Başkan seçilir” hükmü bulunuyor. Muhaliflere göre, olağanüstü kurultay yapılması halinde MHP’nin yeni genel başkanı üçüncü turda seçilecek.

Süreç

MHP’li muhaliflerin avukatlarının, “kurultay çağrı heyeti” oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan Cuma günü saat 14.30’da tarafları duruşmaya çağırdı.

Muhalifler, mahkemeden, büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’in çağrı heyeti asil üyesi, MYK yedek üyesi Turan Yaldır’ın ise yedek üye olarak belirlenmesini istemişti.

Öte yandan MHP’de Genel Merkez tarafından görevden alınan delegelerin olası kurultayda oy kullanıp kullanamayacağına yönelik tartışmalar da sürüyor. MHP yönetimi, görevden alınan delegelerin oy kullanamayacağını belirtirken, muhaliflerin avukatları ise bu kişilerin bir sonraki kurultaya kadar görevlerinin sürdüğünü savunuyor. Bu konudaki kararın da mahkeme tarafından verilmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X