MHP’de kurultay günü: Tüzük değişti, 10 Temmuz’da anlaştılar

Milliyetçi Hareket Partisi’nde aylardır süren olaylı kurultay toplandı. Çağrı heyeti, saat 14.00 itibariyle 752 imza toplandığını açıkladı. Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki gösterdi, adaylar arasında anlaştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değ

MHP’de kurultay günü: Tüzük değişti, 10 Temmuz’da anlaştılar

Milliyetçi Harekat Partisi, tarihi bir gün yaşıyor. 

Çağrı Heyeti, saat 14.00 itibariyle 752 imzanın toplandığını açıkladı. Ancak bunlar Noter tespiti yapılanlar. Hazirun cetvelindeki sayım sonuçları resmen açıklanmadı.

Çağrı Heyeti üyesi ve Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır, bu sayının kurultayın açılışı için yeterli olduğunu ilan etti. 

MHP Genel Merkezi ise imza verenlerin 495’te kaldığını iddia etti.

MHP yönetimi, ayrıca divan başkanlığı için ortaya çıkan iki isim için atılan 476 ile 171 imzanın toplamı olan 647 imzanın da yeterli olmadığını duyurdu. 

Kurultayla yapılması planlanan 14 değişiklik oylandı. Tüzüğün 13 maddesinde değişiklik yapılması kabul edildi.

İKİ LİSTEYE PROTESTO

Çoğunluk sağlandığı için divan oluşturulmaya başlandı.

Ancak divan başkanlığı için iki liste çıktı. Sinan Oğan’ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener’in desteklediği Musavvat Dervişoğlu isimleri ilan edildi.

Bunun ardından delegeler “Tek liste” tezahüratı yaparak durumu protesto etti. 

Koray Aydın bunun üzerine “Tüm gayretlerime rağmen tek liste oluşturulmasını sağlayamadım” açıklamasını yaptı.

Tepkilerin ardından genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Ve Akşener’in adayı Musavvat Dervişoğlu üzerinde anlaşıldı.

Divan başkan yardımcılığı için ise Halil Aydoğdu ve Dursun Ataş, üyeliklerine de Kürşat Ergün ile Nesrin Ünal önerildi. El kaldırılarak yapılan oylama ile divan seçilmiş oldu.

Eğer iki liste çıksaydı, oylama el kaldırılarak değil, sandıklarda gidilerek yapılacak ve uzun sürecekti.

BAHÇELİ’NİN ADI ANONS EDİLDİ

Divan başkanlığı tüzük gereği Genel Başkan Devlet Bahçeli’yi konuşma yapmak için anons etti. Olumlu yanıt alamayınca gündem oluşturmak için çalışmaya başlandı.

İlk çalışma, tüzükte disiplin ve olağanüstü kurultayı belirleyen maddeler üzerinde yapılıyor

SAYIM UZUN SÜRDÜ

Toplantı yeter sayısı (salt çoğunluk) için 606’ya yakın delegeye ulaşılması gerekiyordu.

Delegelerin imzalarını toplama işlemi tamamlandı. Çağrı Heyeti noter eşliğinde ‘hazirun cetvelleri’ni birleştiriyor. Toplama işleminin ardından kaç delegenin katıldığı ortaya çıkacak. Buna göre de ‘karar alma çoğunluğuna (toplam delegelerin üçte ikisi yani 807) ulaşıldı mı?’ sorusu yanıt bulacak.

“İMZANIZI ATIN 900’Ü AŞALIM”

Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel “Bizim için psikolojik sınır olan 900 sınırını aşmak için salonda bulunan delegelerin de imzalarını atması çağrıda bulunuyorum” anonsunu yaptı. 

Bu çağrının ardından salonda coşkulu bir hava oluştu. Genel Başkan adaylarının taraftarları ayrı ayrı tezahürat yapmaya başladı.

Delege sayısının 700’ü bulacağını tahmin ettiğini söyleyen Oğan, “Meral Akşener kendisini diğer adaylardan ayrı mı tutuyor sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Bir iftar düzenledik. Meral Hanım katılmadı. Kendisini ayrı tutmak istiyorsa onun bileceği iş, ancak Ülkücülerin en çok ihtiyaç duyduğu şey birliktelik, bunun aksini yapanları camia cezalandırır.”

NTV canlı yayınında konuşan Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş, Sinan Oğan’ı desteklediğini belirterek Bahçeli’ye de mesaj verdi. MHP Genel Başkanı’nın yanlış yaptığını dile getiren Türkeş, bu kurultaydan çıkacak ismin Bahçeli’nin değil, Türkiye’yi yönetme iddiasında olanların rakibi olacağını söyledi.

BAHÇELİ’YE KARŞI 8 İSİM

Seçimlerde başarısız olunduğunu savunan muhalifler, Devlet Bahçeli’ye karşı bayrak açmıştı.

Zaman içinde ortaya 8 aday çıktı:

Meral Akşener (Eski İçişleri Bakanı)

Koray Aydın (Eski Bakan)

Ümit Özdağ (MHP Genel Başkan yardımcısı)

Sait Gönen (eski Konya Milletvekili)

Sinan Oğan (Eski milletvekili)

Süleyman Servet Sazak (Gün Sazak’ı oğlu)

Suat Başaran (eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı)

Hüseyin Sözlü (Adana Büyükşehir Belediye Başkanı)

MHP Genel merkezi’ne göre delege sayısı 1240, muhaliflere göre ise bu sayı 1198. Bu rakam karar yeter sayısı (delegelerin yarısı) açısından önemli.

Kasım 2015 sonunda başlayan süreç mahkemelere taşındı ve en son Yargıtay’ın kararı ile bugüne geldi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı’nı, Büyük Anadolu Otel’de topluyor. 

Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli’ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri asıldı.

OTEL ÇEVRESİNDE İZDİHAM

Sabah saatlerinde güvenlik nedeniyle otelin yakınına kadar araçla ulaşılamadı. 2-3 kilometrelik araç kuyruğu da eklendiğinde otel yolunda izdiham yaşandı.

Genel Başkan Devlet Bahçeli ve yardımcıları ise MHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi ve gelişmeleri buradan takip ediyor.

BAHÇELİ SON KEZ UYARDI

Yargıtay kararının ardından Çağrı Heyeti, olağanüstü kurultayın bugün toplanması kararı almıştı.

Muhalifler hazırlıklarını tamamladı. Genel Başkan Devlet Bahçeli ise bir kez daha kurultayın yasal olmadığını söyledi.

Yazılı açıklama yapan Bahçeli, siyasi partiler yasasına göre büyük kurultayın Ankara İl Merkezi’nde toplanması gerektiğini savundu. 

Mahkeme tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti’nin sözcüsü Ayhan Erel ise kurultay için hiçbir hukuki ve fiili engel olmadığını söyledi. Kurultayda alınacak kararların herkes için geçerli olduğunu ve uyulması gerektiğini belirtti.

AKŞENER MUHALİFLERLE BULUŞMADI

Muhalif adaylar Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da kurultay öncesi Ankara’da buluştu. Meral Akşener, toplantıya programlarını gerekçe göstererek katılmadı. 

Öte yandan Muhalif adayların, tüzük değişikliği gerçekleştirildikten sonra genel başkanlık yarışı için, Genel Merkez’in ilan ettiği 10 Temmuz kurultayına katılma kararı aldığı öğrenildi.

Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamada “Kanun geregi büyük kurultay il merkezlerinde toplanır. Akyurt  ilçesinde kurultay yapmak yasal bir işlem değildir” ifadelerini kullanmıştı. Kurultayın yapıldığı ilçe Ankara merkeze bağlı olmasın rağmen 30 kilometre uzaklıkta.

YENİ BİR MAHKEME SÜRECİ Mİ?

Bahçeli ayrıca kurultay toplanması için ilan usullerine de uyulmadığını öne sürerek hukuka uygunluk vurgusu yapmış ve yeni bir mahkeme süreci başlatabileceğinin sinyalini vermişti.

BAHÇELİ ÇEKİLECEK Mİ?

Ancak bugün kulislerde konuşulanlar yeni bir gelişmenin de olabileceğini gündeme getirdi. Eğer delege sayısı üçte iki çoğunluğu geçerse Genel Merkez’in kurultay için ilan ettiği 10 Temmuz tarihinde Bahçeli’nin muhaliflerin önünü açabileceği konuşuluyor. Bu kulis bilgisine Genel Merkez kaynaklı bir yorum henüz yapılmadı.

BURADAN CUMHURBAŞKANI’NIN RAKİBİ ÇIKACAK

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Olağanüstü Genel Kurultay’da kimsenin Devlet Bahçeli’ye karşı yarışmadığını asıl yarışın daha büyük olduğunu söyledi. Okutan, “Buradan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi çıkacak, belki o rakip Erdoğan’ı alt edip Türkiyenin yeni lideri olacak” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X