‘Mildiyö’ mücadelesi 300 bin ton salçalık domatesi kurtardı

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yüzde 40’ından fazlasının gerçekleştirildiği Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde, bir tür mantar hastalığı olarak bilinen “mildiyö” ile mücadelede yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlandı.

‘Mildiyö’ mücadelesi 300 bin ton salçalık domatesi kurtardı

Yağışlı ve nemli hava koşulları yüzünden yaz başında baş gösteren “mildiyö”nün durdurulmasıyla 1 milyon 200 bin ton salçalık domates rekoltesinin beklendiği her iki ilçede, yaklaşık 300 bin ton ürün kaybının önüne geçildi.

 

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa’da yaklaşık 90 bin dekarı Karacabey, 30 bin dekarı da Mustafakemalpaşa ovalarında olmak üzere 120 bin dekar alanda salçalık domates ekildiğini belirtti.

 

Erdem, geçen yıla kıyasla bölgedeki ekim alanlarının yüzde 20-25 arttığına dikkati çekerek, Bursa’nın iki ovasında Türkiye’nin salçalık domates üretiminin genellikle yüzde 40’ının gerçekleştirildiğini, bu sene ise oranın yüzde 45-50’ye ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

 

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin bu sene 2,5-3 milyon ton olarak tahmin edildiğini anlatan Erdem, bu rakamın 1 milyon 200 bin tonunu karşılaması beklenen Bursa’nın, üretim bakımından çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

 

“300 bin ton ürün kaybına uğrardık”

 

Erdem, yağışlı ve nemli hava koşulları yüzünden haziran ayında baş gösteren mildiyönün yoğun yağışların etkisiyle yer yer ileri dönemde seyrettiğinin gözlendiğini belirterek, bölgedeki bin 150 tarlada mücadele yürüttüklerini ifade etti.

 

Hastalıkla mücadelede yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlandığını belirten Erdem, “Şu anda da takiplerimiz devam ediyor. İlaçlı mücadelede başarılı olamasaydık yaklaşık 300 bin ton ürün kaybına uğrardık. Şimdi, birkaç tarla haricinde tehdit gözükmüyor ama takipler devam ediyor ayrıca son günlerde havaların sıcak gitmesi de bu riski azaltıyor” diye konuştu.  

 

Erdem, geçen yıl aşırı yağışlar yüzünden sıkıntılı bir üretim sezonu geçiren bölge çiftçisinin bayram öncesinde mısır desteklemelerinin ödenmesini beklediğine de değinerek, çiftçilerin bunu en azından bir “bayram harçlığı” olarak gördüklerini söyledi.

 

Salçalık domates üreticileri, salça fabrikalarıyla kilogram başına ekim sonu ödemeli 25 kuruş ve Ocak 2016 ödemeli 26 kuruşa sözleşme imzalamıştı. 

 

Mildiyö

 

Mantari bir hastalık olan mildiyö, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendini gösteriyor.

 

Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açan hastalık, ilerledikçe renkleri kahverengi ve siyaha dönüşüyor.

 

Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor.

 

Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X