‘Millet piyasalardaki darbeyi de önledi’

Önceki gün itibarıyla vatandaşların 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk lirasına geçtiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, bunun çok önemli olduğunu söyledi.

‘Millet piyasalardaki darbeyi de önledi’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini engelleyen milletin, piyasalardaki darbeyi de önlediğini kaydetti.

Şimşek, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu anlatan Şimşek, darbe girişimi nedeniyle ekonomide kalıcı, anlamlı, büyük bir tahribat yaşanmadığını vurguladı. Milletin piyasalardaki darbeyi de önlediğini dile getiren Şimşek, önceki gün itibarıyla vatandaşların 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk lirasına geçtiğini, bunun çok önemli olduğunu ifade etti. 

Şimşek, ”Dışarıdaki yatırımcı korkularla, şüphelerle Türkiye’ye yaklaşırken, portföy değişikliğine giderken vatandaşımız kendi ülkesine güvenmiş, geleceğine inanmış ve gitmiş bu dönemde dövizini yüksek seviyeden bozmuştur. Bu, dalga boyunu sınırladı” diye konuştu.

ÖNEMLİ REFORMLAR YAPACAĞIZ

Türkiye’den çıkışların hangi boyutta olduğuna ilişkin verilerin biraz gecikmeli olarak geleceğini, bunun yanında girişlerin de başladığını anlatan Şimşek, bu gelişmeler doğrultusunda hareketliliğin netine bakacaklarını söyledi.

Gelinen noktada yabancı yatırımcının Türkiye’nin bir daha benzer durumları yaşamamak için gerekli yapısal dönüşümü yapıp yapmayacağını merak ettiğini dile getirerek şöyle devam etti:

”Darbe üreten bir sistemimiz var. Önemli reform çalışmaları var, bir takım adımlar atıldı, atılıyor. İnşallah bunlar yeterli olur. Milletimizin gösterdiği cesaret, feraset, bana umut veriyor. Bir daha böyle bir girişimde bulunmadan önce 10 kez düşüneceklerdir. Sistemde çok önemli reform yapacağız, sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz.”

YABANCILARA ANLATACAĞIZ

Gelecek dönemde bir taraftan yabancılara reformları anlatacaklarını, bir taraftan da talihsiz sürecin bir daha yaşanmaması için yapılacaklardan söz edeceklerini dile getiren Şimşek, Türkiye’nin uzun vadede yatırım yapılabilir, riski düşük ve yönetilebilir bir ülke olduğuna ilişkin görüşlerini paylaşacaklarını bildirdi.

KİMSE BU ÜLKEYİ TUTAMAZ

Darbe girişimi konusunun G20 Toplantısı’nda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Şimşek, hiç kimsenin bu konuda açık ifadeler kullanmamasına karşın küresel ekonomiye ilişkin konuşmalar yapılırken kendisinin söz aldığını söyledi. Türkiye’nin kötü bir rüya gördüğünü ama temellerinin sağlam olduğunu anlattığını vurgulayan Şimşek, darbe girişiminden demokrasinin güçlenerek çıkacağı mesajını verdiğini kaydetti. Şimşek, ”Bu süreci hukuk devleti ilkesi çerçevesinde demokrasisini güçlendirerek yönettiği zaman kimse bu ülkeyi tutamaz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDE BÜYÜK RİSK YOK

-Önceki gün Rusya’da çok yoğun bir gün yaşadık. Rusya’nın yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici bir tutum sergiledi.

-Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağız. Öncelikli hedefimiz, 24 Kasım öncesine hızla dönüş.

-Türkiye’deki kamu maliyesi ve bütçe sağlam temellerden oluşuyor. Bu noktada büyük riskler söz konusu değil.

-Çeşitli nedenlerden ötürü turizm zorlanıyor. Buna rağmen mayıs sonu itibarıyla cari açık son 6-7 yılın en düşüğünde.

-Ekonomimizin darbe yememesi için oturup muhalefetle çok hızlı bazı reformlarda anlaşmamız lazım.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X