Milli Park Sahillerinden Ne Ararsan Çıktı

Dünya Çevre Günü’nde, Türkiye’nin en önemli doğa alanlarından biri olan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na dikkat çekildi. Yar…

Milli Park Sahillerinden Ne Ararsan Çıktı

Dünya Çevre Günü’nde, Türkiye’nin en önemli doğa alanlarından biri olan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na dikkat çekildi. Yarımada ve delta gibi iki farklı coğrafik oluşumu bünyesinde barındıran, Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar olan bitki türlerini bünyesinde toplayan ve nesli tehlike altında olan birçok türe ev sahipliği yapan önemli doğa, memeli ve bitki alanı olan milli parkta bir kıyı temizliği gerçekleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü, Kuşadası Belediye Başkanlığı ve EKODOSD işbirliğiyle organize edilen kıyı temizliğine, Kuşadası ve Güzelçamlı’dan birçok sivil toplum örgütü ve turizm işletmeleri destek sağladı. Kuşadası’na bağıl Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda günübirlik kullanım alanları dışında kalan ve insan girişine yasak olan Karasu – Dipburun arasındaki koylarda, troller ve büyük balıkçı teknelerinden denize atılan, kıyı yerleşimlerden duyarsız kişilerin bıraktığı ve komşu Yunan adası olan Samos’tan rüzgarla gelerek kıyıda biriken tüm çöpler toplandı.Milli Parkta bu yıl yapılan kıyı temizlik etkinliğine geniş bir katılım oldu. Kamu kurumları, Yerel Yönetim, Sivil toplum örgütleri, turizm işletmeleri ve duyarlı doğaseverlerin işbirliğiyle çok anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Milli Parka dikkat çekilerek, farkındalık yaratıldı. Toplanan çöpler sınıflandırılarak tespitler yapıldı ve yatlara taşındı. Denize atılan çöplerin kimlere ait olduğu konusunda bir rapor hazırlanarak gerekli yaptırımların uygulanması için ilgili kurumlara gönderilmesi sağlanacak.Çöplerin önemli ve büyük bölümünün bizden kaynaklandığı görüldü. Ayrıca Yunanca yazılı pek çok plastik malzemenin 2 mil uzaktaki komşu Samos adasından geldiği saptandı. Trol, gırgır ve büyük balıkçı teknelerine ait ağların, halatların vb. birçok atık maddenin tüm kıyıları işgal ettiği ve deniz dibinde de hayalet ağların olduğu gözlemlendi. Özellikle deniz dibinde bulunan hayalet ağların deniz ekosistemine önemli zararlar veriyor. İÇMELER KOYUNA MAVİ BAYRAK Bu arada, Dünya Çevre günü kapsamında Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki İçmeler Koyu’na mavi bayrak çelid.i Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın da katıldığı törende milli parkın önemine dikkat çekildi. Ayrıca, Kuşadası kent merkezindeki sahile Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD işbirliğiyle hazırlanan; deniz kuşları, Caretta caretta, Yunuslar ve Akdeniz Foklarını tanıtan ve bu canlıların hayatını tehdit eden deniz kirliliğine dikkat çeken ve duyarlılık mesajları veren panolar dikildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X