Milyonlarca kişi dinlendi’

Amerikan ve İngiliz istihbaratının, dünyanın en büyük SIM kart üreticisinin bilgisayar ağına sızıp, gizliliğini sağlayan şifreleme anahtarlarını ele geçirdiği ortaya çıktı.

Milyonlarca kişi dinlendi’

Eski ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı ve eski Guardian yazarı Glenn Greenwald’ın kurduğu Intercept dergisinin de haberleştirdiği 2010 tarihli bir belge, ABD ile İngiltere’nin ortak casusluk faaliyetlerini bir kez daha ortaya koydu.

İngiltere Devlet İletişim Merkezi’nden (GCHQ) sızdırılan bu belgeye göre, GCHQ ve NSA dünyanın en büyük SIM kart üreticisi Gemalto’nun bilgisayar ağına girdi. SIM kartların kullanıldığı telefonlarla yapılan görüşmeleri ve yazışmaları şifrelemek için kullanılan anahtarları çalan ‘ikili’, böylelikle dünya üzerindeki yüzlerce ağ üzerinden kurulan iletişimi korumak için alınan önlemlerin aslında ne kadar yetersiz olduğunu kanıtladı.

85 ÜLKEDE

Hollanda merkezli Gemalto şirketi, yılda iki milyar SIM kart üretiyor ve 85 ülkede faaliyet gösteriyor. AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint gibi pekçok GSM operatörü için SIM kart üreten şirketin hack’lenmesinin milyonlarca insanının izinsiz dinlenmesine neden olmuş olabileceği belirtiliyor. Şifreleme sistemlerini hackleyen ajanların, dünyanın dört bir yanında cep telefonlarını dinleyebileceği ifade ediliyor

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X