Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Bunlara dikkat…

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar, Kurumlar Vergisi’yle ilgili bilinmesi gereken önemli hususları köşesinde paylaştı…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Bunlara dikkat…

Acar, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bilindiği üzere nisan ayı Kurumlar Vergisi Beyanı açısından önemli bir aydır. Ülkemizde potansiyel vergi mükellefi (vergi kimlik numarası verilen) sayısı 60 milyon 721 bin 268 olup, beyanname veren mükellef (gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV) sayısı toplam 7 milyon 443 bin 776’dır.

Basit usulde vergilendirilen yani beyanname vermeyen ve dolayısıyla kazançları üzerinden hiç vergi ödemeyen esnaf sayısı ise 833 bin 417’dir.

Beyanname veren gelir vergisi mükellefi sayısı toplam 2 milyon 478 bin 134,Katma Değer Vergisi (KDV) mükellefi sayısı 3 milyon 552 bin 298 , Kurumlar mükellefi sayısı ise 1 milyon 143 bin 344’tür. Kurumlar Vergisinin toplam vergi tahsilatı içindeki payı yaklaşık %19 civarındadır.

Kurumlar Vergisi Beyan Rehberi

Gelir İdaresi Başkanlığı her yıl olduğu gibi bu yıl da mükelleflerin yararlanmaları   için Kurumlar Vergisi Beyan Rehberi hazırlamış ve duyurmuştur.

Mükelleflerin 2023 hesap döneminde elde ettikleri kurum kazançlarının vergilendirilmesine yönelik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Beyan Rehberine GİB sitesinden ulaşılabilir.

Bu yazımızda ayrıntılara girmeden bilinmesi gereken ana  hususlara kısaca değineceğiz.

Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Verilme Zamanı

KVK’nın 21/1’inci maddesine göre kurumlar vergisi en geç, beyannamenin verilebileceği son gün olan 30 Nisan 2024 gününde ödenmek zorundadır. Kurumlar vergisinde taksit uygulaması yoktur.

Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Gönderilme Şekli

Tüm kurumlar vergisi mükellefleri beyannameleri elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Aktif toplamı veya net satışları belli hadlerin üzerinde olduğu için beyannamelerini SMMM’lere imzalatmak zorunluluğu bulunmayan mükellefler doğrudan kendileri, hadlerden ikisinin birden altında kaldığı için beyannamelerini SM veya SMMM’lere imzalatmak zorunda olanlar ise, prensip itibariyle aracılık yetkisi verilen meslek mensupları aracılığı ile e- beyannamelerini gönderebileceklerdir.

YMM’lerle tam tasdik sözleşmesi düzenleyen kurumlar vergisi mükellefleri, e- beyannamelerini hiçbir hadde ve sınırlamaya tabi olmaksızın bizzat kendileri gönderebilirler.

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X