Milliyet Gazetesi’nden Mithat Yurdakul’un haberine göre kıdem tazminatından gelir vergisi kesilen işçilerin, mahkemeye gitmeksizin vergi iadesi almasını sağlayan düzenleme yasalaştı.
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, 27 Mart 2018’den önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla iade edilecek. Düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine başvurulacak.
NASIL ALINACAK?
TOBB ETÜ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, işçilere ikale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi, iş sonu tazminatı, iş kaybı tazminatı, iş güvencesi tazminatı adı altında ödenen tutarların gelir vergisine tabi olup olmadığının 7103 sayılı Kanun’la kesinleştirildiğini hatırlattı.
Kılıç, “Buna göre, İş Kanunu’na tabi çalışan işçiye tazminatın ödeneceği dönemdeki tavan tutarına kadar ödenecek bedellerin gelir vergisinden istisna tutulacağı, bu tutarın üzerindeki miktarların ise gelir vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alındı. Dolayısıyla 2019 için örnek vermek gerekirse işçinin 10 yıllık çalışması varsa ve ikale sözleşmesi imzalanarak iş sözleşmesi sonlandırılmışsa işçiye ikale sözleşmesi kapsamında ödenecek bedelin 60 bin 176 TL’ye kadar olan kısım gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu tutarı aşan kısım için gelir vergisi kesilecektir” dedi.
EN AZ %15 KAZANÇ
İşçilere ödenen kıdem tazminatının kural olarak gelir vergisinden muaf olduğunu ifade eden Kılıç, “Hukuken kıdem tazminatı hakkına erişmiş işçiye, işveren kıdem tazminatı öderken gelir vergisi kesintisi yapmaz. Gelir vergisi kesilmediği için işçinin eline geçen kıdem tazminatı tutarında en az yüzde 15 oranında kazancı olur. İşçi kıdem tazminatının ödendiği dönemde yüzde 15’ten yüksek bir vergi diliminde ise gelir vergisi kesilmemesi nedeniyle sağlanan kazanç daha da artar. Ancak bu durum yalnızca kıdem tazminatları için geçerlidir. İşçiye ödenen tutarın hukuken kıdem tazminatı olmaması halinde gelir vergisi istisnası uygulanmaz” dedi.
5 YILA DİKKAT
Düzenlemeyle ilgili zaman aşımına dikkat çeken Kılıç, “27 Mart 2018’den nce ikale sözleşmesi imzalayarak işten ayrılan ve kendisine ödenen tutarın tamamından gelir vergisi kesilen işçilerin vergi iadelerini alabilmek için ikale imzaladıkları takip eden yıl başından itibaren 5 yıllık süreyi kaçırmamaları gerekiyor. Bu süre zamanaşımı süresi olduğu için işçiler bu süreyi kaçırırlarsa iade haklarını kaybediyorlar” dedi.
EVDEN DANTEL SATANA VERGİ YOK
Düzenlemeyle kanunlaşan diğer yenilikler şöyle:
– İnternette evde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar, yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutulacak.
– Vergiye uyumlu mükelleflerde, her bir beyanname itibarıyla 250 liraya kadar yapılan eksik ödemeler, vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmeyecek.
– 2019 UEFA Süper Kupası ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine ilişkin olmak üzere, UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişiliklerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların
müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisna olacak.
– Tüplü LPG faaliyeti yapmak, otogaz LPG faaliyeti yapmanın bir ön şartı olmaktan çıkarılacak.
– Asgari ücret desteği bu yıl da 12 ay devam edecek.
200 BİN LİRAYA 24 BİN LİRA İADE
İkale imzalayarak işten ayrılan ve ikale çerçevesinde anlaşılan tutarın tamamından gelir vergisi kesintisi yapılan işçilerin, ödemenin yapıldığı tarihte bulundukları vergi dilimine göre iade alacaklarını belirten Kılıç, örnekleri şöyle açıkladı:
NE KADAR GELECEK?
“1 Ocak 2018’de işverenle ikale imzalayan ve ikale sözleşmesinde kendisine toplamda 95 bin TL ödeme yapılması kararlaştırılan, 5 yıldır aynı işyerinde çalışan işçiye bu tarihte yüzde 15’lik vergi diliminde bulunması nedeniyle 14 bin 250 TL vergi kesintisi yapılarak 80 bin 750 TL ödeme yapılmıştır.
Bu tarihte kıdem tazminatı tavanı 5001,76 TL olduğu için işçiye ödenen 25 bin 008,8 TL’lik tutardan vergi kesintisi yapılmaması gerektiği halde vergi kesintisi yapıldığı için bu işçiye 3 bin 751 TL vergi iadesi yapılması gerekecek.
İşçi 1 Ocak 2024’ten önce vergi dairelerine başvurarak 3 bin 751 TL’lik vergi iadesini alabilecek. İşçinin kıdemi arttıkça, ikale sözleşmesinde belirlenen miktar arttıkça ve vergi dilimi yüksek ise alınacak vergi iadesinin tutarı daha da yüksek olmaktadır. Örneğin 15 yıldır aynı işyerinde çalışmakta olan, 1 Aralık 2017’de işverenle ikale sözleşmesi imzalayarak işten ayrılan, kendisine 200 bin TL ödenmesi kararlaştırılan ve yüzde 35’lik vergi diliminde olan işçinin vergi iadesi 24 bin 846 TL olacak.”