‘Misi ve Gölyazı’da düzen kuruyoruz’

Japon Seyahat Acenteleri Birliği tarafından Avrupa’da gezilmesi gereken 30 yerden biri olarak gösterilen Gölyazı’da Nilüfer Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor. Misi’yi ise daha yaşanılabilir bir hale getirmek için bazı düzenlemeler yapılıyor.

‘Misi ve Gölyazı’da düzen kuruyoruz’

BURAK DEMİRCİ / PAZAR SÖYLEŞİSİ

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eleştirilere yanıt vererek, “ Tarihe saygısızlık yaparım diyenlere karşı mücadelemiz var ve hiç tavizimiz yok. Çünkü biz düzen oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyanın birçok yerinde bu alanlarla ilgili bir kurallar zinciri vardır. Herkes o kurallara uyarsa turist gelir” dedi. 

 

Her yerel seçimde adı Büyükşehir Belediyesi’ne adaylık için geçen Bozbey, bu konuda temkinli bir yanıt veriyor: “Ne Büyükşehir Belediyesi’ne ne de Nilüfer’e aday olmak için karar verdim. Tek düşüncemiz Nilüferlileri gülümsetmek. Seçimler yaklaştıkça bu konu netleşir.”

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Gölyazı’da söyleşi yaptık.

 

Bozbey, sorularımıza Gölyazı’nın simgesi olan Gölkuşu’nda yanıt verdi.

 

Gölkuşu’nda hem gölü turladık hem de merak edilen soruların yanıtını aradık.

 

Şu an içinde bulunduğumuz teknenin ismi Gölkuşu. Öncelikle Gölkuşu’nu sormak isterim.

 

Dünyanın en güzel yerindesiniz. Yaşayan göller içinde Türkiye’de tek olan bir bölgedeyiz. Gölkuşu da örnek olarak gösterdiğimiz bir proje. İnanıyorum ki  bundan sonra daha düzenli, insanların güvenliğini tehdit etmeyecek ve gölün keyfini sürdürebilecek şekilde tekne seferleri yapılır. Nilüfer Belediyesi bu işe öncülük etti. Bundan sonra  Gölyazı Taşıma Kooperatifi de  yavaş, yavaş ve emin adımlarla yürüyecektir.

 

Teknede, Gölyazılılar istihdam ediliyor değil mi?

 

Tabii. Kaptanımız Gölyazılı. Yeni bir bina yaptık, orada çalışanlar da Gölyazılı. İstiyoruz ki buraya yaptığımız her iş ve hizmetten Gölyazılılar faydalansın, sahiplensin. Böylece geleceğe güvenle baksınlar. Yaşam kalitesi seviyelerini bu tür gelirlerle yükseltebilirler. Gölyazılılar yavaş yavaş bizi anlamaya çalışıyor. Anlayanlar zaten mesafe katetti. Diğerlerinin de anlayacağını düşünüyorum. Gölyazı’nın doğal ve  tarihi değerlerini hissederek, gelen konuklarımıza anlatarak, konaklama hizmeti  vererek, Gölyazı’da inanılmaz bir yaşam sürebilirler çocukları ve torunlarıyla birlikte.

 

“AMACIMIZ GÖLYAZI’DA FARKINDALIK YARATMAK”

 

Gölyazı, 2009 yılında Nilüfer Belediyesi’ne bağlandı ve siz de bir çalıştay yapmıştınız. Çalıştayın sonunda da çok sayıda alanda çalışma başlatmıştınız. Gölyazı’nın hem tarihi dokusunu ortaya çıkarmak  hem de turizm potansiyelini artırmakla ilgili hangi aşamadasınız?

 

2009’daki çalıştayı çok önemsedik. Yurtdışından konuklar ve  bu bölgeyi planlayan hocalar da vardı. Çalıştayda Gölyazı’nın sadece adadan ibaret olmadığını, birçok tarihi alanın olduğunu öğrenmiş olduk. Ve bazı projelerle bunları destekleyici konuşmalar da yapıldı. Sonuçta bunların zaman içinde ortaya çıkarılması söz konusu oldu. Tabii çok kolay olmuyor.  Anıtlar Kurulu var, Ramsar sınırları içinde olmasının zorlukları var.  Ama Ramsar’ı destekliyoruz. Diğer yandan metropol alanı dar. Tarihi alanlar, anfi tiyatro alanı, Kız Adası var. Diğer alanlarda da  çeşitli kalıntılar olduğunu biliyoruz. Önce metropol alanda bir çalışma başlattık. Uzun sürdü ve 2016’da başlayabildik. Halkı biliçlendirme çalışmalarımız devam etti. Kadınları eğittik ki gelen konuklara Gölyazı’yı tanıtsınlar. Özellikle gezginciler inanılmaz ilgi gösteriyorlar. Hele hele güneşin batışını izleyenler, çok sayıda fotoğraf çekiyorlar. Evlenenler buraya geliyorlar. Biz de teşvik ediyoruz onları. Kadın derneklerine destek verdik. El becerileri konusunda erkeklerden daha iyi adapte oldular. Daha sonra onlara hijyen eğitimi verdik, bir yanda  da ilkokul çocuklarına turizmle ilgili tanıtımlar yaptık ve sürekli eğitimler verdik. Amacımız Gölyazılılar Gölyazı’nın farkına varsın ki, köylerini korusunlar. Bir yandan da kaçak yapılarla  mücadele ediyoruz. Biz diyoruz ki tarihi dokuya zarar vermeyelim. Çünkü tarihi dokuyu korursanız, yüzyıllar boyunca turisti de bölgeye çekersiniz.  Diğer yandan kiliseyi onardık. 2016’da başlattığımız çalışma mezarlık dediğimiz bölümdeki kazılarla devam etti. İnanılmaz değerli hazineler çıktı. Bunları yaparken Bursa Kültür Müzeler Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Hoca ve ekibi ile Nilüfer Belediyesi ortak çalıştı.  Gücümüz oranında bu kazıları yapıyoruz. Başka yerlerden kısıyoruz ama tarihi değerleri de ortaya çıkarıyoruz.

 

Son olarak Japon Seyahat Acenteleri Birliği, dünyada mutlaka görülmesi gereken 30 yerden biri olarak gösterdi Gölyazı’yı. Dolayısıyla önemli bir bölge Gölyazı. Tarihi yapıların ortaya çıkması için bir bütçe talebiniz var mı?

 

Valiliğin bir fonu var. Emlak vergilerinden yüzde 10 kesintiyle Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Fonu’na ayrılıyor.  Oradan  projelerimizle  ilgili tekliflerimizi yapıyoruz. Valilik kanalıyla bir kısmı geliyor. Ama ağırlıklı olarak çökmekte olan tarihi evlerin onarımı ve restorasyonu için kullanılıyor kaynak. Bizim esas kazılarla ilgili bütçeden pay kullanmamız gerekir. Sayın Valimiz İzzettin Küçük, bu konuda duyarlı. Gölyazı’yı ziyaret etti kendisi. Ben aracılığınızla, Nilüfer adına, ülkem adına kendisine çok teşekkür ederim.  Çünkü Gölyazı’yı hem sahiplendi hem de buradaki hadiseyi daha da net olarak görerek her türlü desteği vereceğini söyledi. Bu çok önemli. Çünkü oradan gelen destekler buradaki kazı süresini kısaltacak. Resmen iğneyle kuyu kazıyoruz. Ama Sayın Vali’nin  duyarlılığı Gölyazı’da yapılacak işlerle ilgili inanılmaz bir ufuk açtı bize.  Zaten desteği vardı, devam edecek. Bu bölgenin turizm potansiyelinin ortaya çıkmasından halk yararlanacak. 2017 başında Japon Seyahat Acenteleri Birliği ‘Avrupa’ya giderseniz, 30 yer öneriyorum, biri de Gölyazı’ dedi. Türkiye’de başka bir yer önermediler. Ancak altyapı sorunu var. Sayın Vali, talimat verdi altyapı kurumlarına, bir an önce çalışmalarını tamamlamaları için. Çünkü biz üstyapıyı tarihi dokuya uygun yapmak istiyoruz. Ama öncelikle altyapıların tamamlanması gerekir,  inanılmaz tarihi yapı var bölgede.  Ancak biz o yapıların üzerine, kumu çakılı dökmüş, beton parke döşemişiz. Doğru değil. Bir de sivil mimariyle  ilgili sıkıntılar var. Yani kaçak yapılarla ilgili sorunlar var.

 

Hem Misi’de hem de Gölyazı’da halkın bazı eleştirileri var Nilüfer Belediyesi’ne yönelik.

 

Bu konuda Nilüfer Belediyesi olarak hem Gölyazı’nın hem de Misi’nin geleceğini düşünerek hareket etmek zorundayız ki Vali Bey’in de talimatları bu yönde. Buraya ilgi duymayan, bu bölgeyi kötüleştiren insanlarla mücadele ediyoruz. Yoksa bölgeyi koruyanlar baş tacımız. Yani ben bunu istediğim gibi yaparım, tarihe saygısızlık yaparım diyenlere karşı mücadelemiz var. O konuda hiç tavizimiz yok. Çünkü biz düzen oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyanın birçok yerinde bu alanlarla ilgili bir kurallar zinciri vardır. Herkes o kurallara uyarsa turist gelir. Ya da orada oturan insanlar mutlu yaşarlar. Uymazsa düzensizlik hâkim olur ve orası bir müddet sonra yok olmaya mahkûm olur.  Biz ne Gölyazı’nın ne de Misi’nin yok olmasını istiyoruz. Aksine koruyarak, bölge insanın yaşam kalitesini yükseltecek duruma gelmesini arzu ediyoruz.

 

“ADAYLIK KARARI İÇİN ERKEN”

 

Çok heyecanlı anlatıyorsunuz çalışmalarınızı. Çalışmalar  devam edecek. Malum siyaset de durduğu yerde durmuyor. Önümüzdeki süreçte yerel seçimler var. Merak ediliyor, Bozbey Büyükşehir’e mi aday olacak, Nilüfer’e mi?  Yoksa hiç aday olmayacak mı?

 

Tabii insanların beklentisi var. Bunları son derece doğal karşılıyorum. Ben her dönemde şunu söylerim: Bozbey olarak Nilüferlilerden bir görev aldım. Bize dediler ki: Sayın Başkan, 2019 seçimlerine kadar bizim adımıza bu kenti yönet. Sorumluluğumuz çok fazla. Öncelikli olarak Nilüferlileri ne kadar gülümsetebilirizin çalışmalarını yürütüyoruz. Seçimler yaklaşıktıkça her şey ortaya çıkar. Belki hiç aday olmayız belki farklı bir yere belki de Nilüfer’de aday oluruz. Bunların hepsi bir ihtimal. Biz sadece Nilüferlilere verdiğimiz sözü yerine getirmeye çalışıyoruz. Özellikle son yıllarda kısılan bütçeye rağmen yine de Nilüferlileri gülümsetmek için olağanüstü çaba gösteriyoruz. Tüm çalışanları  kutluyorum. İnanılmaz mesai harcıyorlar. Bazen tartışıyoruz, konuşuyoruz ama kolay değil. Çünkü kent büyüyor. Göreve geldiğimizde Nilüfer’in nüfusu 108 bindi bugün 425 bin. 7 kat da alanımız arttı. Tabii ki eksiklerimiz var. Ama bütçemiz de belli. Tabii kaynak arayışlarımız var.  Ama son zamanlarda ilçe belediyelerinin gelirlerinde inanılmaz düşüşler var. Mesela son alınan kararla, sanayi bölgelerindeki emlak vergileri sıfırlandı. Nilüfer’de çok sayıda sanayi bölgesi var. Bu düzenlemeyle birlikte 40-50 milyon kaybımız oldu. Bu nedenle yapmak istediklerimizi yapamıyor, öteliyoruz. 

 

“KONGRELERE MÜDAHİL OLMAM”

 

Bir yandan da kongre süreci var. Nilüfer ilçe kongresiyle ilgili çeşitli isimler ortaya atılıyor. Daha önceki kongrelerde tartışmalar vardı. Bir CHP’li olarak kongrelere nasıl bakıyorsunuz?

 

Ben yıllardır siyasetçilere karışmam. Kimin ilçe başkanı ve yönetici  olacağına biz karışmıyor ve müdahil de olmuyoruz. Ancak bana sorarlarsa ben kendi fikrimi söyleyebilirim. Aksi takdirde kimseyi yönlendirmem   söz konusu da değil. Çünkü partiler en doğru kararı vererek başkan  ve yöneticilerini seçeceklerdir. Bizim de görevimiz başkan ve yöneticilerle  sağlıklı bir iletişim kurup çalışmaktır. Ayrıca biz siyasetçi değil, kent yöneticisiyiz. Biz, sadece hizmetlerimizle öne çıkarız.  Hiç kimseyi  ötekileştirmeyen bir anlayıştayız ve 425 bin kişiye hak ettiği hizmeti vermekle yükümlüyüz, hiçbir siyasi düşünceyi ayırmaksızın. Bugüne kadar da bunu yaptık. Türkiye’nin de buna ihtiyacı var. Yönetici seçildiği andan  itibaren herkesin yöneticisidir.

 

“TEK LÜKSÜM KÖPEĞİM”

 

1999’dan bu yana programınız halka açık. Digital uygulamalarınızı başarıyla uygulayan belediyelerden birisiniz. Nilüfer 360 projesi Türkiye’de kamu kurumlarında bir ilk. Yoğun bir çalışma temposu içindesiniz. Düğün, cenaze ve bayramlaşmaları kaçırmayan bir belediye başkanısınız. Bozbey’in boş zamanı var mı? Boş zamanlarında neler yapar?

 

Çok zor. Pazar günü bile iş varsa, sabah 10’da, 11’de  evden çıkıyorum. Çünkü bunu yapmak zorundayız. İnsanlar temsilciden çok belediye başkanını istiyorlar. Ancak her yere yoğunluktan yetişemiyorum.  10’una ben gidiyorsam, 5’ine arkadaşlarım gidiyor. Bir tek eve gidince ve sabah kalkınca zamanım oluyor. Sabahları Kahve isimli köpeğimle yarım saat vakit geçiriyorum. Onu gezdiriyorum, bahçede besliyorum, seviyorum.  Sonrasında kahvaltı yapıyorum, vakit kalmazsa giderken bir yerde yapıyorum. O da olmazsa belediyede kahvaltı yapıyorum. Hanımla birlikte çıkıyoruz evden.

 

Giyiminiz kendi stiliniz mi eşinizin de etkisi var mı?

 

Etkisi var. Sabah müdahale ediyor, şu olmuş, bu olmamış diyor.

 

“TATİLDE KİTAP OKUYABİLİYORUM”

 

Bozbey sinemaya gider mi, kitap okur mu? En son ne okudu? Ne tür kitap okur, şiir mi sever, roman mı okur?

 

En son birkaç günlüğüne izin kullandığımda okumuştum. Bir tek tatillerde kitap okurum. Bazen de akşamları başucu kitabım vardır, ondan 3-5 sayfa okurum. Son okuduğum kitap, dünya dışı varlıklarla ilgili bir kitap. Ama tatillerde mutlaka bir veya iki kitap okuyorum. Bazen film seyrediyorum günün stresinden kurtulmak için, yarım saat filan. Hep geç saatlerde uyuyoruz, 1,5, 2’de. Sabahları da erken kalkıyoruz. 5 saat uyku yetiyor. 

 

“MÜZİK FESTİVALİNE ELEŞTİRİLER HAKSIZ”

 

Nilüfer Belediyesi, kültür sanat alanında belli bir noktaya geldi. Resimden şiire, tiyatrodan festivallere ve edebiyata kadar her alanda etkinlik var.  Kültür sanat faaliyetinde çıta nereye varacak? Yeni sürprizler var mı? Bir de Müzik Festivali’ne olan eleştirilere ne diyorsunuz?

 

Nilüfer Belediyesi kültür-sanat hedefi üzerinde yürümeye devam edecek.   3 yıldır yaptığımız müzik festivali dünyada isim yaptı. Eleştiriler oldu. Ama ben burada Bursa’da önemli görevlerde bulunan Selami Müdür’e (Yıldız) ve Vali İzzettin Küçük’e teşekkür ederim. İlk 2 gün sıkıntı çıkmıştı ama bu ikilinin müdahalesiyle sorun ortadan kalktı. Gençlerin talep ettiği özgür yaşamı sunamazsak, gençlik farklı bir yere kayar. Ve işte o zaman  sorumlu oluruz. Eleştiriyi yapanlar, festivale gitmeyip, başkalarının paylaştığı fotoğraflar üzerinden eleştirenlerdir. Müziğin birleştirici  gücünde farklı düşünen gençler, beraber eğlenip, dayanıştılar festival sayesinde. Yaklaşık 10 binin üzerinde insanın katıldığı bir organizasyon kolay değil. 

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey değil de vatandaş Bozbey gözüyle Nilüfer’de çözülmesi gereken 3 proje nedir?

 

Vatandaş gözüyle alt yapı çalışmaları nedeniyle Nilüfer Belediyesi’ni  eleştirirdim. Her ne kadar belediyenin sorumluluğu olmasa da… Niye alt yapı çalışmaları Avrupa’daki gibi tek elden çözülmüyor diye eleştirirdim.  Ayrıca birçok yerde yoğunluk artışı var ve neden yoğunluğa izin veriliyor diye eleştirirdim. Çünkü yoğunluğu her ne kadar Büyükşehir Belediyesi verse de fatura Nilüfer Belediyesi’ne kesiliyor..

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X