Mobilya sektörü 2015’ten umutlu

Sektör hedefinin 2023 yılında 25 milyar dolar olduğunu belirten MOSFED Başkanı Güleç, İran’a ambargonun kalkmasıyla Türk mobilyasının burada fikir lideri olacağının altını çizdi.

Mobilya sektörü 2015’ten umutlu

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün 2014 yılı performansını değerlendirerek, 2015 yılı rakamları hakkında öngörülerde bulundu. Son yıllara ait ihracat rakamlarını, 2015’in ilk yarısı ile karşılaştıran Güleç, Türkiye’nin ihracatının yoğun olduğu pazarlardaki etkinliklerinin devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin son on yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 11 basamak yükselerek 12’inci sıraya ulaştığını vurgulayan Güleç, ihracatın artarak devam ettiğini kaydetti. Mobilya sektörünün 2014 yılında 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

HEDEF ABD PAZARI

Türkiye mobilya sektör ihracatının 2014 sonunda 2,4 milyar dolar olduğunu hatırlatan Güleç, ”2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir. Mobilya sektörü, 2014’te komşu bölgelerdeki tüm menfi olaylara rağmen büyümesine devam etti. Sektörün performansını bu yıl da koruyacağı kanaatindeyim. Dış açılımlarda yeni ilerleyen, hedef alanlara odaklanılacak. Bunların başında da ABD geliyor” dedi. Güleç, söz konusu bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodunun çok daha hızlı olduğunu hem de iyi tasarıma büyük ilgi gösterdiklerini vurguladı.

TÜRKİYE 2’NCİ SIRADA

Sektörde son 10 yılda Çin’den sonra en fazla büyüyen ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Güleç, 2023’te 25 milyar dolarlık üretim hedefini bu potansiyele inanarak belirlediklerini kaydetti. Güleç, Türkiye’nin her yerinde katma değerli, istihdam, üretim dostu ve bölgesel kalkınmaya önemli derecede katkı sağlayan bir sektör olduklarının altını çizdi. Güleç, ‘Gelişmiş ülkelerin tekelinde olan bu sektörde Türkiye mobilyacılarının da bulunduğunu ve Türkiye’nin bir mobilya ülkesi imajına sahip olduğunu herkese duyurmak gibi bir hedefimiz var’ dedi.

500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün girişimcilik başarısına büyük bir örnek olduğunu dile getirerek, büyük potansiyeli olan bu sektöre desteklerin artması gerektiğine dikkat çekti. Güleç, sektörün bünyesinde barındırdığı istihdam rakamlarına işaret ederek, mobilya sektörünün yoğun olduğu yerlerde işsizliğin olmadığını belirtti. Güleç, ”500 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye mobilya sektörü, dünyadaki her ülkeye mobilya satma potansiyeli taşıyor. Mobilyacılarımızın motivasyonlarını yüksek tutmaları, pazara dönük olmaları gerekiyor. İddia ediyorum ki 2023 yılında Türkiye dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında olacaktır’ diye konuştu.

İRAN’IN MİLANOSUYUZ

İran’a ambargonun kalkmasının sektöre olumlu yansıyacağını söyleyen Güleç, bu ülkeye ihracatın çok zayıf olduğunu kaydetti. GÜleç, ”Ambargonun ortadan kalkması ile birlikte Türk mobilyası İran’da fikir lideridir. Biz onların Milano’suyuz. Oradan çok iyi istifade edeceğiz. Dünya girmeden İran pazarına biz girelim diye arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X