Mobilyada Afrika umudu

Mobilya Sanayi İş Adamları (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, Afrika’ya ihracatlarını bu yıl yüzde 50 artışla 450 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Mobilyada Afrika umudu

Yanıkçıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’den 2016’da 204 gümrük noktası aracılığıyla 170’ten fazla ülkeye Türk mobilyası ihraç edildiğini bildirdi. Sektörün geçen yılı 2,5 milyar dolarlık ihracatla kapattığını dile getiren Yanıkçıoğlu, 2023’te mobilya üretim miktarını 25 milyar dolara, ihracatını ise 10 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını anlattı. Yanıkçıoğlu, 15 yıldır dış ticaret fazlası veren ender sektörlerin başında gelen mobilyanın 2002’de yaklaşık 200 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdiğini anımsattı. Mobilyada şubat ayı başında KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü hatırlatan Yanıkçıoğlu, bunun eylüle kadar uzatılmasının, inşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotif gücü olmasının ve turizmdeki canlanmanın mobilya sektörüne ivme kazandırdığını dile getirdi. Yanıkçıoğlu, ”Geçen yılı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla kapattık. 2017’de bu rakamı yüzde 20 artışla 3 milyar dolara çıkarmak istiyoruz ki, yılın ilk ayındaki ihracat rakamları bunu doğrular nitelikte” diye konuştu.

HIZLA BÜYÜYEN BİR PAZAR

Yanıkçıoğlu, son 10 yılda Türkiye’nin Afrika kıtasıyla iş hacminin 4 kat artarak 20 milyar dolara ulaştığını belirterek, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olan Afrika’nın mobilya sektörü için 2023 ihracat hedeflerine ulaşma konusunda yeni bir pazar oluşturduğunu vurguladı. Türk müteahhitlerinin Afrika’da çok ciddi projelere imza attığını, on milyarlarca dolarlık proje üstlendiğini dile getiren Yanıkçıoğlu, şöyle devam etti: ”Bu durum hem mobilya sektörü olarak bizim de bu ülkelere giriş yapmamızı sağladı hem de mobilyada ‘Made in Turkey’ algısını oluşturulması nedeniyle ihracatımızı artırdı. Afrika’ya mobilya ihracatımızı her yıl biraz daha artırıyoruz. 2016’da Fas, Tunus, Nijerya, Mısır, Libya, Kongo Cumhuriyeti ve Mozambik’e 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz ise ihracatımızı yüzde 50 artırarak yılı en az 450 milyon dolarlık ihracatla kapatmak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X