Evlerini terk etmeyen aileler, yetkililerin gerekli ilgiyi göstermediklerini ileri sürerken, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ise tahliye kararının yerinde olduğunu söyledi.
“MAĞDURUZ”…
Açıklama yapan mahalle sakinleri, “Okul inşaat çalışması sırasında 100’den fazla ev tahliye edildi. Hafriyat alındıkça boşalan yer altı suları hidroforlarla tahliye edildi.
Bu durumu yetkililere ilettik ancak ilgilenen olmadı. Okul inşaatından dolayı mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için mülki erkan ve yerel yönetim tarafından hiçbir yapıcı destek görmedik.
Hiçbir gerekçeli karar gösterilmeden sadece 800 lira kira desteği sözüyle evlerimizi boşaltmamızı istiyorlar. Zaten evimizin geçimini güçlükle sağlıyoruz. Yaptığımız başvuruların, resmi işlemlerin hiçbirinden sonuç alamadık. Sesimizin duyulmasını, yetkililerin bizimle konuşmasını istiyoruz” dediler.
“TAHLİYE KARARI DOĞRU”…
İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak ise, tahliye kararının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Aynı bölgede yaklaşık 30 yıl önce de bir toprak kaymasının yaşandığına dikkat çeken Albayrak, “Dolayısıyla burası bir heyelan bölgesi. Bu bölge daha önceden heyelan bölgesi ilan edilmeli ve yapılaşmaya hiç açılmamalıydı. Yapılan incelemelerde orada başlatılan ilk inşaatın hafriyat çalışmaları yamacın stabilitesini bozmuştur.
Can ve mal emniyeti açısından bu tahliyenin yapılması gerekiyordu. Sosyal devlet olma anlayışı da bunu gerektirir. Orada oturulup oturulmayacağına tek başına bir vatandaş ya da bir kurum karar vermez, bilimsel çalışmalarla karar verilir. İMO olarak, geçmişinde heyelan olan ve çok dik olan yamaçların imara açılmaması gerektiğini savunuyoruz. ‘Burada okul yapılıyor, biz de oturabiliriz’, doğru bir mantık değildir. Öncelikle bölgenin heyelan bölgesi olup olmadığına resmi olarak kurumlar tarafından karar verilmelidir” diye konuştu.