Moody’s’ten Çin’e iyi haber!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yuanı devalüe etmesine ilişkin “Çin’in döviz kuru reformundaki ilerleme kredi notu açısından pozitif” açıklamasını yaptı.

Moody’s’ten Çin’e iyi haber!

Moody’s’in web sitesinden yapılan açıklamada, PBoC’nin yuanın günlük referans oranını belirlemeye yönelik mekanizmada değişiklik yapmasının, ülke para birimi esnekliğini artıracağı ve Çin’in sermaye liberalizasyon adımını destekleyeceği bildirildi.

Çin’in döviz kuru reformundaki ilerlemenin kredi notu açısından pozitif olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Çin’in ihracat büyümesini ciddi derecede desteklemeyeceğinden ötürü, kur rejimindeki değişikliğin ardından yuanın değerinin düşmesinin kredi notuna önemli derecede bir etkisi olmadı. Bununla birlikte Çin’in güçlü dış rezerv pozisyonu, piyasa volatilitesinden (oynaklık) kaynaklanan herhangi bir negatif kredi etkilerini sınırlıyor. Ayrıca, yuandaki mevcut değer düşüklüğünün boyutunun, Çin’in ticari rakip ve partnerlerine karşı rekabet yeteneğini desteklemek için yeterli derecede büyük olmadığını düşünüyoruz.”

Açıklamada, kur rejimindeki değişikliği takip eden iki günde, yuanın dolara karşı yaklaşık yüzde 3,5 değer kaybettiğine işaret edilerek, yuan kuru üzerinde bu yıl için daha fazla aşağı yönlü baskı görülebileceği, ancak keskin bir düşüş yaşanmasının muhtemel olmadığı vurgulandı.

Çin’de döviz kurunu destekleyecek birçok yapısal faktör bulunduğuna da değinilen açıklamada, ülkenin 3,7 trilyon dolar düzeyinde tahmin edilen resmi döviz rezervleri ile dikkate değer derecedeki cari fazlasının bu faktörler arasında yer aldığı dile getirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X