Moskova’da ön görüşme

Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililer, Astana’da düzenlenecek Suriye zirvesinin çerçevesini belirlemek üzere Moskova’da bir araya geldi.

Moskova’da ön görüşme

Mevcut Washington yönetimi Astana görüşmelerine davet edilmediğini açıklarken, ABD basını Trump yönetiminin davet edildiğini iddia etti. 

 

Suriye’deki çözüm süreciyle ilgili Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan uluslararası zirveye hazırlık amacıyla Moskova’da  Türkiye, Rusya ve İran yetkilileri bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türk, Rus ve İranlı yetkililerin, Astana’da gerçekleştirilecek Suriye zirvesi hazırlık sürecini görüşmek üzere Moskova’da toplandıkları belirtildi. 

Açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Departmanı Başkanı Sergey Verşinin, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın görüşmeye katılan isimler olduğu kaydedildi. 

Açıklamada, zirvenin, Suriye’de istikrarlı bir ateşkes sürecinin sağlanmasına, terörist gruplara yönelik mücadelenin devamına ve Suriye’de siyasi çözüm sürecine ivme kazandırması konusunda tarafların hemfikir olduğu ifade edildi. 

ABD DAVET EDİLMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Astana görüşmeleri ile ilgili ‘Bildiğim kadarıyla görüşmelere resmi bir davet almadık’ dedi. 

Toner ayrıca ‘Suriye’deki krizin çözümü için politik bir çözüm arayışı gerektiğini uzun zamandan beri söyledik. Bu, Suriyelilerin yönettiği ve temsiliyeti yüksek, barış ve birliğe yönelten bir süreç olmalı… Suriyeli Kürtler, Suriyeli Araplar ve Suriyeli Türkmenler dahil olmak üzere bütün Suriyelilerin bu süreçte sözünün dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz’ dedi.

 

TRUMP’A ASTANA DAVETİ 

Washington Post gazetesi ise Rusya’nın 20 Ocak’ta başkanlık görevini  devralacak Donald Trump yönetimini 23 Ocak’taki Astana görüşmelerine davet edildiğini savundu. 

Habere göre davet, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’e Moskova’nın Washington Büyükelçisi tarafından telefonla iletildi. Trump yönetiminin daveti kabule dip etmeyeceği henüz bilinmiyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X