Mudanyalı zeytinci rekolteden umutsuz

Mudanya ve çevresinde üretim yapan zeytin üreticisi bu yıl Marmarabirlik tarafından açıklanan fiyatlardan memnun olmasına karşın, çiçeklenme dönemindeki olumsuz hava şartlarının rekoltede düşüşe neden olduğu belirtildi.

Mudanyalı zeytinci rekolteden umutsuz

ÖMER BİLİK

Mudanyalı zeytin üreticisi bu yıl Marmarabirlik tarafından açıklanan 11 lira 75 kuruşluk fiyattan memnun olmasına karşın, verdikleri rokelteyi tamamlayamama sıkıntısıyla karşı karşıya oldukları ifade edildi. 

Mudanya’da 2017-2018 sezonunda 10 bin 500 ton rekolte beyannamesi verilmesine karşın, üreticilerden en fazla 7-8 bin ton zeytin alımı bekleniyor. Geçtiğimiz yıl zeytin ağaçlarında yaşanan don ve hastalıklardan dolayı bazı bölgelerde 4 bin dönüm arazinin dondan zarar gördüğü ve rekoltede düşüş beklendiği belirtildi. Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Marmarabirlik’in bu yıl iyi fiyat verdiğini ancak zeytin üreticisinin gerek hastalık ve gerekse don olayından sıkıntı yaşadığını belirtti. Döner, zeytincinin birliğine sahip çıkması gerektiğini ifade etti. 

HAVA KOŞULLARI…

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, “2017-2018 döneminde sıkıntılar devam etmektedir. Ancak sıkıntılar açıklanan fiyatlardan kaynaklanmamaktadır. Marmarabirlik’in bu yıl verdiği başfiyat 11 lira 75 kuruştur. Bu çok iyi olup, üreticiler de bunu olumlu karşılayarak memnuniyetini belirtiyorlar. Bu yıl sıkıntı rekoltenin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Marmarabirlik’in bu yıl 10 bin 500 ton rekolte aldığını biliyoruz. Rekoltenin düşüş sebepleri ise, geçtiğimiz yıl eksi 18-19 dereceye düşen hava sıcaklığından 4 bin dönüm arazinin soğuktan donmasıdır” dedi. 

Bunun yanısıra bazı bahçelerde tarımsal işlem ve üretim yapılmadığı için bu alanlardan oluşan hastalığın çevreye yayıldığını kaydeden Raif Döner, bu alanların bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Üretici ortakların birliklerine sahip çıkması gerektiğini belirten Döner, aksi halde ileride pazar kaybının da yaşanabileceğini ve üreticinin zor durumda kalacağını ifade etti. 

YÜZDE 40 KAYIP…

Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız da, Mudanya kooperatifine bağlı 5 ilçe ve 76 köyden zeytin alımı yaptıklarını belirterek, çiçeklenme döneminde yağan yağmurların da bölgede yüzde 40’a varan rekolte kaybına neden olduğunu kaydetti. Yıldız, “Bizim 10 bin 500 ton olan bölge rekoltemizi en az 7-8 bin tonlarda alacağımızı, yaptığımız araştırmalarda tespit ettik. Marmarabirlik Genel Başkanımızın yaptığı fiyat zammından sonra üreticilerimizin artık zeytinimizi mahsene atmayalım, fiyatın iyi olmasıyla birliğe verelim dediklerine şahit oluyoruz. Bu bizi memnun ediyor ve birliklerine sahip çıkmak istediklerini görüyoruz. Marmarabirlik bu bölgede zeytincinin teminatıdır, fiyatın suspansiyonudur. Üreticimizin bizi destekleme tavırları bizleri memnun etmektedi” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X