Müezzinoğlu’ndan ‘paniğe gerek yok’ açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, laboratuvar sonuçlarına göre aralık ayında gribe bağlı nedenlerle yaşamını yitiren 8 kişinin tetkiklerinde H1N1 virüsüne rastlandığını, bunlardan 7’sinin vefat nedeninin tek başına bu virüs olmadığını belirterek, “Paniğe

Müezzinoğlu’ndan ‘paniğe gerek yok’ açıklaması

Müezzinoğlu, AA’ya yaptığı açıklamada, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsünün Türkiye’de ne şekilde etkili olduğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

H1N1 virüsünün, özellikle son bir haftada Türkiye’nin gündemine geldiğini belirten Müezzinoğlu, “Yaklaşık 1-1,5 ay önce İran’da 30’u aşkın vakanın ölümüyle gündeme geldi. Biz de griple ilgili vaka artışını son bir hafta-10 gündür viral hastalık şeklinde yaşıyoruz” diye konuştu.

“Laboratuvar sonuçlarına baktığımızda aralık ayında gribe bağlı nedenlerle yaşamını yitiren 8 kişinin tetkiklerinde H1N1 virüsüne rastlandığını görmekteyiz” diyen Bakan Müezzinoğlu, bu hastaların 7’sinin vefat nedenin sadece H1N1 virüsü olmadığını vurguladı. Müezzinoğlu, kaybedilen hastalardan birinin gebe olduğunu ifade ederek diğerlerinde ise diyabet ve solunum yolları gibi ciddi kronik hastalıklar bulunduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Zira, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde grip, yaşam kayıplarına neden olabiliyor” açıklamasında bulundu.

 

Grip sıklığına ilişkin şu an için endişe edecek bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Müezzinoğlu, “Paniğe gerek yok” dedi.

El temizliğine özen gösterilmeli, hava sirkülasyonu sağlanmalı

Gripten korunmak için tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, tüm vatandaşların el temizliğine özen göstermesi gerektiğini ifade etti. Müezzinoğlu, kalabalık ortamların gün içinde mutlaka havalandırılması gerektiğinin altını çizerek, ortamdaki kirli havanın temiz hava ile sirkülasyonunun sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin de çok önemli olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, gün içinde sulu gıda alınması ve yeterli süre istirahat edilmesi gerektiğini belirtti. Müezzinoğlu, vücut direncinin düştüğü hissedildiğinde kişinin dinlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kronik hastaysanız dikkat!

Müezzinoğlu, 0-2 yaş grubundakilerin virüsle ilk kez karşılaştığı için riskli grupta yer aldığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Yaşı ne olursa olsun kronik hastalığı bulunanlar da risk altındadır. Bu kişilerde vücut direnci düşük oluyor. Bünye zaten zayıf olduğu için basit bir enfeksiyon bile kişinin dengesini allak bullak ediyor. Bir diğer grup da 65 yaş üstündekiler. Biz, bu üç gruba aşı tavsiye ediyoruz ve aşılarını ücretsiz temin ediyoruz.

Aşılar, reçete edildiğinde eczaneden alınabiliyor. 0-2 yaş grubundakilerin, kronik hastalığı bulunanların, 65 yaş üstündekilerin aşı olması gerekiyor ve aşılar için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor.”

Grip ilacı ücretsiz dağıtılıyor

Bakan Müezzinoğlu, aşıların tam olarak koruyucu olmadığını da belirterek, “Ama yardımcı bir tedbir olarak bazı virüslere veya tespit edilen virüslere karşı koruyucu özelliği olduğu için aşı yapılmasını tavsiye ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Grip tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilacın Bakanlık olarak tüm toplum sağlığı ve aile sağlığı merkezleri ile hastanelere dağıtıldığını ifade eden Müezzinoğlu, “Vatandaşlarımıza bu ilaç ücretsiz olarak veriliyor. Bu ilacın yazılı olduğu reçetelerden de fark ücret alınmıyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X