Muhaliflerden Astana resti

Silahlı gruplar, Kazakistan’da başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerini boykot kararı aldı. Muhalifler gerekçe olarak, Suriye yönetiminin operasyonlara devam etmesini gösterdi.

Muhaliflerden Astana resti

Suriye’de Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğunda başlayacağı açıklanan barış görüşmeleri tehlikeye girdi. 

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şemsiyesi altında mücadele eden ve genelde ılımlı olarak nitelenen gruplar, Kazakistan’ın başkenti Astana’da planlanan müzakereleri boykot kararı aldı. Türkiye destekli ÖSO’nun Twitter hesabından da paylaşılan karara gerekçe olarak, ‘Suriye yönetimi ve İran destekli grupların ihlalleri’ gösterildi. 

Önçeki gece yapılan açıklamada ayrıca ordu ve birlikte savaşan İran destekli milislerin elde edeceği her türlü toprak kazanımının, Rusya ve Türkiye’nin aracılığıyla sağlanan hassas ateşkes anlaşmasının sonunu getireceği de söylendi. 

HİZBULLAH VURGUSU 

BM Güvenlik Konseyi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan barış görüşmeleri öncesinde sağlanan ateşkes anlaşmasını cumartesi günü onaylamıştı. 

Muhaliflerin yaptıkları açıklamada ateşkes ihlallerinin genel olarak Şam’ın kuzeybatısında muhaliflerin elindeki Wadi Barada vadisinde gerçekleştiği ve hükümet güçleri ile İran destekli Lübnanlı Hizbullah grubunun bu bölgede ilerleme sağlamaya çalıştığı savunuldu. 

Muhalifler bu bölgede, Şam’ın su ihtiyacının çoğunu sağlayan bir su kaynağının bulunduğunu ve Hizbullah tarafından kullanılan Lübnan ile Suriye arasındaki önemli bir ikmal hattının yer aldığını da kaydetti. 

Suriye yönetimi, ateşkes ilanından bu yana anlaşma dışı tutulan DEAŞ ve El Nusra’nın bölgelerinde operasyon düzenlediğini savunuyordu. Anlaşmaya dahil olan bir dizi grup ise söz konusu operasyonların diğer bölgelerde de sürdüğünü savunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X