Olay Gazetesi Yazarı Aydın, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Onca yıldır belediye meclislerini takip ediyoruz.
Gündemler ağırlıklı, yürürlükteki imar planlarında yapılan değişikliklerden oluşuyor. Çoğu da şahıs talepleri ve parsel bazlı tadilatlar. Haliyle, parselde yapılan her değişiklik sahibine ilave rant kazandırıyor.
Devlet şimdi o ranta ortak olacak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın, şehirlerin plansız büyümesinin ve keyfi imar tadilatlarının önüne geçmek için çıkardığı İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği yürürlüğe girdi.
Buna göre, plan değişikliğiyle taşınmazların değer kazanmasından doğan kazancın bir bölümünün kamuya aktarılması zorunlu hale getirildi. Sadece arsalardan alınacak bu payı peşin ödemek isteyen mülk sahiplerine yüzde 10 indirim veya taksitlendirme de yapılacak.
Buradan Büyükşehir ve ilçe belediyelerine de pay verilecek.
Uygulama uzunca zamandır gündemdeydi. Nihayet yürürlüğe girdi. Artık imar haklarını beğenmeyip ilave artış işteyenler bundan kaynaklı rantı devlet ve belediyelerle paylaşacak.
Kentlerimizin baş belası plan değişiklerinin belki bu yönetmelikle bir nebze olsun önüne geçilir.
Değişikliğin sağladığı ekonomik rant artık bölüşülecek.”
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın köşe yazısının tamamını okumak için tıklayın…

Flipboard