Mülteci alarmı

Köln’de yılbaşı gecesi kadınlara yönelik taciz olaylarının ardından aşırı sağcılar sokağa indi. Avrupa’nın birçok ülkesinde bir araya gelen gruplar devriye geziyor. Yetkililer endişeli. Kriz nedeniyle Merkel’in oyları da düşüşe geçerken, ırkçı partilerin

Mülteci alarmı

Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşananların ardından yeni bir tehdit ortamı oluşmaya başladı. 

Genç kadınlara yönelik toplu taciz olayları aşırı sağcı oluşumları yeniden ortaya çıkardı. Nedeni ise olayın faillerinin yabancı kökenli olması. Köln ve çevresindeki aşırı sağcı gruplar ‘Halk Savunması’ adı altında internet üzerinden örgütlenerek bir araya geliyor. Akşamları da sokaklarda kadınları mültecilerden korumak için devriye geziyor.  Polis ve hükümet yetkilileri bu gelişmelerden rahatsız. 

HAVUZ YASAK

Bu arada Almanya’nın Bornheim kentinde kadın müşterilerden ve çalışanlardan gelen şikayetler üzerine erkek mültecilerin kentteki bir kapalı yüzme havuzuna girişine yasak getirildi. 

Duisburg kenti yakınlarındaki Rheinberg’de yapılması planlanan karnaval alayı da güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Yetkililer karnaval alayının bir mülteci yurduna yakınlığına değinerek, gerekli güvenlik tedbirlerini almak için yeterli zaman olmadığını vurguladı.

IRKÇILAR YÜZDE 10’A DAYANDI 

AB karşıtı Alman ırkçı populist parti AfD’yi  de anketlerde, oylarını ülke genelinde yüzde 10’a yükseltti. 

Alman birinci televizyon kanalı ARD’nin ‘Infratest Dimap’ isimli araştırma kurumuna yaptırdığı güncel bir ankete göre, ırkçı populist parti Almanya Alternatif Partisi AfD, oylarını yüzde 10’a yükseltti. Böylece AfD, ülke genelindeki oylarını 1 puan artırarak Yeşiller Partisinin oy oranına yetişti.

Ankete göre federal koalisyon hükümetinin büyük ortakları Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU bir hafta öncesine göre 2 puan kaybederek, oy oranı yüzde 37’ye düştü. Mülteci politikası konusunda da halk arasında bir bölünme görülüyor. Yüzde 51’i mülteci krizinin çözülemeyeceğini düşünüyor.

 ‘ODİN’İN ASKERLERİ’ 

Almanya’da bu gelişmeler yaşanırken, Finlandiya’da da kendilerine  ‘Odin’in Askerleri’ adını veren bir grup aşırı sağcı, akşamları yaşadıkları kasabalarda göçmenlerin suç işlemesine engel olmak için devriye gezmeye başladı. Fin polisi, üye sayısı 500’ü bulan grubun izleme altında tutulduğunu açıkladı. Sığınmacıları ‘Suç oranını artıran İslamcı zorbalar’ olarak tanımlayan ve ismini İskandinav mitolojisinde ölüm ve savaş tanrısı Odin’den alan ırkçı grup, polisin halkın güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle kendilerine ‘koruyuculuk’ görevi biçti. 

POLİS VE HÜKÜMET ENDİŞELİ 

2015 yılı sonlarında Finlandiya’nın Kemi kasabasında kurulan ve sayısı 500 kişiye ulaşan grubun faaliyetleri, hükümet ve polisi harekete geçirdi. Yerel YLE televizyonuna konuşan Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, ‘Yasadışı kanun infazcılarına Finlandiya’da yer yok. Siviller, polisin yetkisini üstlenemez’ ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X