Mülteciler Patates İşçisi Oldu

Patates diyarı Adana’nın yanı sıra birçok bölgeden gelerek İnegöl’de patates sökümünde çalışan işçilere, Suriye’deki iç savaştan kaçarak İnegöl’e sığı…

Mülteciler Patates İşçisi Oldu

Patates diyarı Adana’nın yanı sıra birçok bölgeden gelerek İnegöl’de patates sökümünde çalışan işçilere, Suriye’deki iç savaştan kaçarak İnegöl’e sığınan mülteciler de eklendi. İnegöl’de ikamet eden Suriyeliler patates toplayarak ekmek paralarını kazanıyor. İnegöl’deki tarlalarda patates sökümü devam ederken, kimi üreticiler ailesiyle birlikte patates söküyor, kimileri de kadın işçi çalıştırıyor. Sıcağın altında kadınlı, çocuklu gruplar İnegöl’ün meşhur sarı patateslerini toplayıp çuvallarken, işçiler arasında patatesin başkenti Adana’dan gelen kadınlar ve genç kızlar ile Suriyeliler dikkat çekiyor. Patates sökümünde çalışmak için Adana’dan İnegöl’e gelen işçiler, tarlalardaki verimsizlikten yakındı. Ekmek parası kazanmak için evlerinden 800 kilometre uzaktaki İnegöl’e gelen işçiler, ramazan bayramını burada geçirdi. Adana’dan 100 kadar işçiyle İnegöl’e gelerek tarlalarda çalışan işçi başı Erkan Kılıç, “Adana’dan geldik. 15 gündür çekmediğimiz çile yok. Mahsul az. Tarlalar boş. Verim düşük olduğu içinde günde en az 6-7 tarla gezmek zorundayız. Gezdiğimiz için iş daha da zor oluyor. Ama verim olsa, bu yağmurlar da yağmasaydı 1-2 tarlada bütün yükümüzü çıkarırdık. Bir de burası Çukurova gibi değil. Çukurova’da araziler en az 50-100 dönüm. Burada tarlalar 1-2 dönüm. Çok ufak olmasından dolayı çok geziyoruz. Görüldüğü gibi patates sıkıntılı, şekil bozukluğu yapmış. Allah buradaki çiftçilere de yardım etsin. Bayağı sıkıntılı bir yer. Gerçi bu sene Türkiye genelinde bu sıkıntı var. İşçinin zorluğu da bu. Mal çıkmayınca da işçi daha çok zorlanıyor, daha çok tarla geziyor. İnegöl’den sonra da Afyon’a gitmeyi düşünüyoruz, ama Afyon da çok kötü. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Bu sene şansızız. Ama çok şükür, bunu bulamayan insanlarda var” diye konuştu. Bayramı ailelerinden uzak İnegöl’de geçirdiklerini ifade eden Kılıç, “Şu anda tarlada yevmiyeler 70 liranın altına düşmüyor. Adana’dan İnegöl’e yaklaşık 100 kişiyle geldik. Sabah saat 04.00’te uyanıyorum, akşama kadar çalışıyorum. 70 lira alıyoruz, ama 70 defa ömrümüzden oluyoruz. Buranın sıcağı Adana’dan farklı değil. Yaşım 28, 13 yaşından beri bu işi yapıyorum” dedi. BAYRAMI ÇADIRDA GEÇİRDİK Tarlada çalışan Adanalı genç kız ise, “Çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Adana’dan geldik. 15 gündür buradayız. Annem, babam Adana’da. Ramazan bayramını burada çadırda geçirdik. Çadırda 40 derecede bayram yaptık. Millet gezerken, biz tarla içindeydik. Çok zorumuza gidiyor, ama çalışmak durumundayız. 7 yıldır tarlada çalışıyorum. Adana’dan başka Hatay’a ve İnegöl’e çalışmaya geldim. En çok iş Adana’da oluyor” şeklinde konuştu. MÜLTECİLER PATATES İŞÇİSİ OLDU Öte yandan, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İnegöl’e gelen Suriyelilerde patates söküm işinde çalışarak ekmek paralarını kazanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X