Mustafa Bozbey’in dönüşüm isyanı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçede 0.50 emsal artışı devam eden kentsel dönüşüm projelerinin Nilüfer’i yaşanmaz hale getirdiğini, kentin ruhunu, kişiliğini ve geleceğini kaybettirdiğini söyledi.

Mustafa Bozbey’in dönüşüm isyanı

SEYİT GÜNDOĞAN

  

Halkevi’nde düzenlediği basın toplantısında, 0.50 emsal artışının hukuksuz yapıldığını ve ilçeye geri dönülemez zararları verdiğini öne süren Başkan Bozbey, dava açmaya hazırlanıyor. Bozbey, Büyükşehir Belediyesi’nin 0.50 emsal artışı kararıyla parsel bazında gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projelerinin ‘kelebek etkisi’ne döndüğünü belirtirken, bu kararın 6306 sayılı kanunun uygulanmasının seyrini değiştirdiğini ifade etti. Herhangi bir teknik ve sosyal donatı alanı artırılmaksızın 0.50 emsal artışı yapılan plan değişikliklerinin oranının tüm Bursa’ya göre Nilüfer’de yüzde 90’a ulaştığını vurgulayan Bozbey, kentsel yenileme yapılan 156 siteden sadece 54 adedinin afet riski taşıdığını söyledi. 

“0.50 EMSAL İLE DAİRE SAYILARI İKİ KATINA ÇIKTI”

Bu kentsel yenileme projelerinin daha da artacağının altını çizen Bozbey, “Kentsel dönüşüm aslında Osmangazi ve Yıldırım gibi 60 sene önce yapılarla dolu bölgelerde yapılmalıdır. Nilüfer , Bursa’daki diğer ilçelere göre daha genç ve nitelikli bir yapı stokuna sahip bir yer. Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer bir şantiye alanına dönüştürüldü. 0.50 emsal ile 4-5 katlı yerleşim bölgelerinde 9-14 katlı binalar yükselmekte ve daire sayıları iki katına çıkmaktadır. 

Önümüzdeki süreçte ulaşım, otopark, altyapı, sosyal ve teknik donatı yetersizlikleri nedeniyle kent tamamen kaos ortamına sürüklenecektir. Bu durum hukuksuzdur. Burada sorumlu müteahhit ya da vatandaş değildir. Sorumu bu kararı alanlardır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Dikey yapılardan uzak durun. Yatay yapılara önem verin’ demesine rağmen, tam tersine Nilüfer’de dikine binalar yükseliyor. Önümüzdeki süreçte ulaşım, otopark, altyapı yetersizliklerinin baş göstermesiyle göz kamaştırıcı Nilüfer, terk edilmek istenen bir yere dönüşecektir” diye konuştu. 

“HUKUKSAL MÜCADELEYE GİRECEĞİZ”

Meslek örgütlerinin 0.50 emsal artışı ile ilgili plan notunu içeren plan değişikliği ilgiliaçtığı dava sonucunda Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin önce ‘yürütmenin durdurulmasına’ ardından da iptaline karar verdiğini hatırlatan Bozbey, yargı kararına rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi’nin söz konusu uygulamaya devam ettiğini kaydetti. 

Ortada ciddi bir hukuksuzluğun bulunduğunun altını çizen Bozbey, “Önümüzdeki birkaç yılda katlanarak devam artacak olan bu hukuksuzluğun durdurulması için Nilüfer Belediyesi olarak daha etkin bir hukuksal mücadeleye gireceğiz. İlçe belediyesi yok sayılarak direkt Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan ve Pazartesi günü askıdan inen 57 adet emsal artışı içeren plan değişikliğine dava hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X