Musul düellosu

Ankara ile Bağdat arasındaki ‘Musul krizi’ ni yönelik farklı farklı açıklamalar geliyor. Türkiye’den sorunun çözüldüğü yönünde sinyaller gelirken Irak ise, Türk askerinin Musul’dan çekilmesi gerektiğini yineledi.

Musul düellosu

TSK’nın Musul yakınlarındaki Başika kampına asker sevk etmesinin ardından Bağdat ile Ankara arasında başlayan krizle ilgili her iki taraftan farklı açıklamalar geliyor.

Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Özel Temsilcileri sıfatıyla önceki gün Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi ile görüştükleri belirtildi. Bu temaslar sonucu Başika kampındaki askeri personelin Irak’ın hassasiyetleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi konusunda karara varıldığı belirtildi.

 

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğu vurgulandı. Ayrıca Başika eğitim kampındaki Türk askerinin durumunun, alandaki eğtim ve güvenlik durumuna göre yeniden düzenlenmesi konusunda karara varıldı. Temaslarda Irak hükümeti  ile güveNlik alanında  işbirliğinin derinleştirilmesine sağlayacak mekanizmalar oluşturulması konusunda da mutabakat varıldı.  

TÜRK ASKERİ ÇEKİLSİN

Bu arada Irak Başmakanı Hayder el – İbadi, Türk heyetine, Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığından dolayı yaşanan krizin çözülmesinin, ‘Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine’ bağlı olacağını iletti. 

İbadi’nin bu açıklamasına bir destek de Iraklı Şiiler’in en yüksek dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani’den geldi. Sistani isim vermeden Türkiye’nin Musul’a asker göndermesini eleştirdi. Sistani, ‘Hükümet, hiçbir yabancı gücün Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine izin vermemeli’ açıklamasını yaptı. 

BM’YE ŞİKAYET 

Bu arada Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Dışişleri Bakanlığı’na Musul’a gönderdiği askerler nedeniyle Türkiye’yi BM Güvenlik Konseyi’ne resmen şikayet etmesi talimatı verdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X