‘Musul’da 1 milyon kişi yerlerinden edilebilir’

BM Özel Raportörü Beyani, en kötü senaryoya göre Musul’da 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceğini söyledi.

‘Musul’da 1 milyon kişi yerlerinden edilebilir’

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Chaloka Beyani, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonununda en kötü senaryoya göre 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceği uyarısında bulundu.

 

Ülkelerinde yerinden edilmiş kişilerin hakları üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Beyani, yaptığı yazılı açıklamada, Musul’u kurtarma operasyonundan kadın, erkek ve çocuk yaklaşık 1,5 milyon sivilin etkilendiğini belirterek, BM kuruluşlarına göre ilk haftada 200 bin kişinin sığınmacıdurumuna düşeceğini belirtti.

 

Musul’da en kötü senaryoya göre 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceği ve 700 bin kişinin de acil barınacak mekana ihtiyaç duyabileceği uyarısını yapan Beyani, şehirde çatışma içinde bulunan bütün tarafların BM’nin “1998 Ülke İçinde Göç Ettirme Konusundaki Yol Gösterici İlkeleri”ne karşı sorumlu olduklarının altını çizdi.

 

Beyani, sahadaki savaşan bütün tarafları ayrıca kadın, çocuk, yaşlı ve engelli olmak üzere bütün sivillere karşı uluslararası hukuk kapsamında saygılı olma çağrısında bulunarak, “Askeri harekata katılan bütün personel bu konuyla ilgili uygulanabilir standartlara riayet etmek zorundadır.” ifadesini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X