Muz üretiminde rekor beklentisi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1955 yılında 1070 ton olan muz üretiminin 2013’te 215 bin 472, 2014’te 251 bin 994 tonla en yüksek rakamlara ulaştığını söyledi.

Muz üretiminde rekor beklentisi

Muz üretiminin bu yıl da yüzde 6,9 artacağının ve 269 bin 501 tonla yeni bir rekora ulaşacağının tahmin edildiğine vurgu yapan Bayraktar, bu rekorlara rağmen muz üretiminin yurtiçi tüketimi hala karşılayamadığının altını çizdi. Bayraktar, kişi başına muz tüketiminin 5-5,5 kilogram civarında olduğuna dikkat çekerek, üretimin tüketimin yüzde 55’ini ancak karşıladığını ve geçen sene 207 bin ton muzun ithal, 11 bin 172 ton muzun da ihraç edildiğini ifade etti. Muzda üretimin tüketimi karşılamamasının başlıca sebebinin iklim olduğunu dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin muzda kendine yeter hale gelmesi için sulama suyuyla ilgili altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

MARKALAŞMAK ZORUNDAYIZ

Üreticilerin korunması amacıyla ithal edilen muza yüzde 145,8 gümrük vergisi uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, muzdaki en önemli destek olan gümrük vergisinin devam etmesini ve vergi oranının düşürülmemesini istedi. Muz Araştırma İstasyonu açılmasını öneren Bayraktar, “Sera yapımı teşvik edilmelidir. Pazarlama açısından muzda markalaşma önemlidir. Markalaşmaya gitmek zorundayız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X